SIDOR

lördag 30 november 2013

Helggott: Lax med murkelsås

Fantastiskt gott så här på lördagen vill jag här tipsa om nu, nämligen
Laxfilé med murkelsås 4 port
½-1 msk smör 
1 msk finhackad scharlottenlök eller gul lök 
1½-2 dl finhackade förvällda murklor eller svart trumpetsvamp 
½ msk mjöl 
4 dl vispgrädde 
½ grönsaks- eller svampbuljongtärning 
Ev salt
murklorna måste förvällas 5 minuter vardera i två vatten ,
som slängs för att risken för förgiftning försvinner
Förväll murklorna genom att koka av dem 2 x 5 minuter i rikligt med vatten, som du kastar bort. Hacka murklorna fint. Fräs löken lätt i smöret någon minut. Tillsätt de avkokta muklorna och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Krydda med lite helst nymalen vitpeppar. Pudra över mjölet och späd med grädden under omrörning och uppkok. Smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka under sporadisk omrörning i minst 10 minuter eller tills den får lagom tjock såskonsistens (min ovan blev snarare en stuvning för att den fick koka för länge). Smaka av såsen med en aning salt om det behövs och såsen är klar för servering. Så här långt kan man förbereda några timmar i förväg.

150 g gorgonzola 
2/3 dl hackad gräslök 
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 225 grader. Mosa osten och blanda ingredienserna till fyllningen.

Ca 700 g benfri mittbit av laxfilé 
½-1 tsk salt 
ca 1 msk olja till pensling  
Putsa laxfilén helt fri från ben, dela den i 4 st lika stora delar. Jag använde portionsbitar av lax till två portioenr. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Skär med en vass kniv ett snitt mitt uppe på varje filé och vinkla kniven lite så att det bildas en "ficka". Se till att snittet inte blir för djupt i början och slutet. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form eller långpanna och fördela ostblandningen i "fickan" på varje laxbit. Pensla bitarna lätt med olja och salta en aningen.
Ställ formen med laxen på ett galler i mitten av ugnen och baka laxen tills den är klar. tiden varierar på hur "höga" bitarna är men någonstans 6-16 minuter. Ta ut emellanåt och se hur de ser ut.
Ge under tiden murkelsåsen ett lätt uppkok. Lägg sedan lagen på heta tallrikar och fördela såsen runt om. Jag serverade med ugnsrostade morötter, vilket blev både gott och färgglatt. Personligen så tycker jag att det går lika bra att servera även utan murklorna eftersom Gorgonzolan ger så mycket smak.

fredag 29 november 2013

Stänger till

Idag stänger jag dörren till mitt förflutna, öppnar dörren
mot min framtid, tar ett djupt andetag och går igenom
till ett nytt liv
Bild lånad från sayingandquotes
Jag vet att jag skrivit det tidigare med, men bilden ovan är så talande att jag måste upprepa mig och kanske därigenom verkligen lyda mina intentioner!

torsdag 28 november 2013

Kinesiska kvinnor

I lördags hade kinesiska Wen Ji Billau vernissage i källaren på Lars Bolin Gallery för förgstarka oljemålningar av kvinnor och flickor
kinesiska porträtt som jag är van att se sådana
Jag var där redan när utställningen hängdes så därför kan jag inte bistå med titlarna, men har t o m 22 december på mig att gå dit igen. Det ska jag verkligen försöka göra för målningarna fyller mig med värme och det är nog inte så konstigt.

– Jag målar hur de [kvinnorna] känner för kärlek och natur, berättar Ji Billau i ÖP.  Hon växte upp på den kinesiska landsbygden och utbildade sig till konstnär och har även arbetat som konstlärare i Kina.
mustiga färger i väl avvägda motiv
Hennes svenske man och dotter  fanns där och hjälpte henne med hängningen och det här är hennes andra utställning i Sverige.  I augusti ställde hon ut i Edsåsdalen och hon har också ställt ut i Kina och Hong Kong.

Läs gärna mer om utställningen i ÖP!

onsdag 27 november 2013

Tillväxtfaktor istället för kostnad

Det finns många orsaker till att jag tror att jag skulle trivas mycket bättre i Skåne än här. Att kultur ses som en tillväxtfaktor är bara en av dem. Så här skriver två politiker på Österlen; Kultur- och fritidschefen i Simrishamns kommun och VDn för Ystads teater om sin syn på just kultur i tidningen På Österlen.
klicka på bilden så öppnas den större i ett nytt fönster
"Mina drivkrafter att fortsätta utveckla kulturen är förutom att det är stimulerande och roligt, också övertygelsen att kultur är viktigt för att få folk att trivas och stanna", som Thomas Lantz, tidigare kommunalråd, säger.

"Kultur är en viktig del av Österlens varumärke och främjar tillväxt. Idag talar man mycket om kulturella resurser och hur man använder dem på bästa sätt", som Diana Olsson vid Simrishamns kommun säger.

Det är verkligen en enorm skillnad mot här i Östersund, där de har en "vintersportprofil som gör att de inte kan satsa på något annat". Detta trots de två ställena delar halva namnet...

"I Östersund har kommundirektör Bengt Marsh talat klarspråk. Östersund kan inte arrangera ett kulturarrangemang som Melodifestivalen och samtidigt vara VinterstadenBengt Marsh säger att 'det är bara att välja'.  I Umeå utesluter det ena inte det andra på samma sätt. Umeå har också konceptet Vinterstaden, men det stoppar inte dom från att samtidigt vara Europas kulturhuvudstad 2014, ha TVÅ kulturhus, samt ett hockeylag i allsvenskan", enligt Startskott.

tisdag 26 november 2013

Målande vänskap

1990-95 gick Karin Wikström och Rebecca Burkhalter Valands konsthöhskola tillsammans och sedan dess är de vänner. Nu ställer de ut tillsammans på Bolin Gallery t o m 11 december.
Karin Wikström och Rebecca Burkhalter är vänner sedan
de gick Valand ihop, vars konst kompletterar och lyfter varann
Inte bara färgmässigt kompletterar deras måleri varann, som du kan se ovan där Wikströms akryl på pannå och Burkhalters Ekorre i olja på duk kompletterar varann också motivmässigt fast med helt olika språk. Det uppstår en spänning mellan Wikströms utforskande av fabler och Burkhalters stiliserade djurmotiv som jag tycker lyfter verken. 
Wikström målar utan titel, men i flera verk finns ord som minner om vart hennes tankar vandrat medan hon arbetat sökande med "nedblandade" (där färgerna blandats med andra så  att de mist sin originallyster) färger och tjocka penseldrag.
Rebecca Burkhalter Räv i olja på duk
Burkhalters målningar har en ljus bakgrund som gör att djuren eller det motiv hon målat framträder tydligt och som om de vore t ex bokmärken. Det gör dem monumentala och troskyldiga på samma gång som de ofta lockar fram ett leende.
Wikström målar fabelliknande och med en humor som främst uppfattas i poserna och minerna motiven har. De är som symboler i komplicerade och ofta lite tragiska situationer. Hon brukar kallas för en konstnärernas konstnär, men är ändå inte svårtolkad, utan känns i hela kroppen. 
Burkhalters målningar i olja på ritfilm visar ansikten och djur och är samlade på en vägg. Det gör dem emblematiska som om de kom ur en leksakskatalog. 
I min lilla stad är det vanligast med vernissage på lördagar, vilket innebär att vernissage en onsdag kväll sällan blir särskilt välbesökt och dessutom undrar man ju varför. Den enkla förklaringen är att Karin Wikström opererades på fredagen.
Läs mer om utställningen i LT och ÖP.
Passa också på att uppleva denna målande vänskap senast 11 december!

måndag 25 november 2013

Chilifrön

För att enkelt få fröna att lossna ur chilin så rulla chilifrukten fram och tillbaka på bänken innan du skär upp den.
Då är det bara att hälla ur fröna ur den sedan, helt enkelt.

Sedan är det bara att plantera dem för att nya plantor ska växa upp!
Chilin i varierande mognadsgrad

söndag 24 november 2013

Gymnasie-jeansen

De här jeansen hade jag när jag gick i gymnasiet. Eftersom jag inte använder jeans så ofta så har jag inte slitit ut dem fast jag kunde ha dem ända till 2000 när jag pluggade i Johannesburg.
På gymnasiet skulle de vara stora, så jag kunde dra av mig dem utan att varken knäppa upp dem eller dra ned gylfen. Det räckte med att spänna upp bältet bara. Kul ändå tycker jag, för de är inte tajta nu heller, men jag måste knäppa upp dem när de ska av...

lördag 23 november 2013

Fotografiskt målande

Maria Olsson visar t o m 28 november målningar på Svenssons ramar och precis som i hennes utställning på Galleri S för ett år sedan visar hon ett fotografiskt måleri måleri med bilder som ur ett privat fotoalbum.
Ensamlek
Det är nostalgiskt, vemodigt och det mesta är sålt.
Hundar
Läs mer om utställningen i ÖP och LT

fredag 22 november 2013

Strumpor mot skavsår

Tänk vad det finns numer! Jag skulle köpa nya strumpor att använda när jag tränar och fick veta att det finns strumpor som funkar mot skavsår nu för tiden!
Det som främst skiljer dem från vanliga strumpor är att de bl a har förstärkningar på hälen och att det är en vänster och en höger strumpa därför.
Jag, som hela mitt liv haft problem med skavsår och därför brukar tejpa mina fötter, trodde knappt mina ögon och öron när jag fick höra och se dem.

Två par för 99 kronor hade de på Stadium och om de funkar kommer jag definitivt att köpa fler! Hittills känner jag mig riktigt nöjd med dem.

torsdag 21 november 2013

Perfektionisten Kvam visar måleri på S

Jag har tidigare aldrig sett en enda målning av Hans Kvam utan främst video- och ljudverk så jag var inte så lite nyfiken på hans utställning Reflekterande Perfektion, som visas på Galleri S sedan i lördags t o m 4 december.
Hela 130 målningar utan titel i akryl eller olja på pannå
visas bl a på en vägg. Alla föredömligt snygga i samma
format på masonit förstärkt med ram på baksidorna
Att Kvam är perfektionist anar man sedan han ställt in just denna utställning med kort varsel för något år sedan, eftersom han inte tyckte att det han målat höll måttet för att visa upp.
– Jag är alltid oerhört självkritisk och kände att det jag målat då inte höll. Den stackars Astrid som drev galleriet då fick besked sent. Men nu är jag klar, även om jag ska erkänna att min fru Karin knuffat fram mig också, berättar han i ÖP. (Inom parentes kan jag nämna att Karin också är konstnär och jobbar som länskonstkonsulent, för dig som inte redan visste det.)
Flera målningar upplever jag som dimmiga fjällandskap,
som låter mig ana en kärlek till naturen
Nu visar han hela 147 målningar i såväl stort som smått format målade i akryl och olja på pannå och varenda en av dem känns verkligen genomarbetade. Det är ett skiktmåleri av mycket jordfärger och dimblått, med friskt gröna accenter och färgytorna har bearbetats med både trasa och tycks skrapade/slipnde innan färgen helt torkat.
Målningarna är ibland helt figurativa och emellanåt även abstrakta och de små utan titel är placerade ihop utan hänsyn till vilka som är vilket som. Istället är det deras förehållande till varann färgmässigt som tycks ha fått styra.
– De sitter huller om buller, eller så som jag tycker blev en snygg helhet. Inget annat, berättar Kvam i ÖP.
Precis som jag själv gjorde började han att jobba just med video- och ljudverk under konsthögskoleutbildningen, som för hans del innebar Kunstakademiet i Trondheim 1993 - 97. Fram till för några år sedan då han återvände till staffliet, eftersom han "storknade på trist programuppdatering" enligt ÖP.
De små målningarna, som de nedan, ovan och även den ovan denna, finns både utplacerade som solitärer i galleriet, i små grupper och på en hel vägg i det inre rummet (översta bilden). De fungerar både ihop som delar av en helhet och som enskilda verk, tycker jag.
På några av dem ser det ut som om de först målats med fet oljefärg för att sedan det torkat gå på med akrylfärg, som ju är magrare och därför inte täcker helt. Jag frågade galleristen Rolf, men han visste inte om det är förklaringen till den effekten och nu har konstnären själv intygat att så inte är fallet. Han målar inte akryl på olja främst eftersom det inte håller, men avslöjar sig inte. Min gissning är därför att han målat tunt och gått på med trasa innan det är torrt, men han får grärna behålla sina yrkeshemligheter för min del. Så länge det blir så här bra så.
Grannskap I i akryl visar spår av arkitektur
och längst ned i bilden ser det ut som om
färgen inte riktigt fäst pga fett underlag(?)
Målningarna är en sorts dagsnoteringar, som målats löpande för att utforska färgens kvaliteter i förhållande till varann och till de olika formerna, upplever jag det som.
Grannskap II i akryl och olja
Det var tydligen fritidsledarutbildningen på Hållands folkhögskola som fick honom att flytta från Luleå, där han är född, på 80-talet. Där lockade bildlärarna Aino Näslund och Carl-Olof Tronje honom att söka till Östersunds konstskola, som startats 1985 och han gick sedan den.
Gömslet i akryl
Det var alltså på det sättet han lämnade fritidsledarlivet och istället gav sig in på konstbanan. Outgrundliga äro ödets vägar, som det brukar heta, men nog tycks de ha lett Hans Kvam helt rätt ändå?
Overdressed i akryl
Läs mer om utställningen i LT och ÖP!
Ön i akryl

onsdag 20 november 2013

Hjärnkoll på vikten

Hur du får Hjärnkoll på Vikten enligt hjärnforskaren Martin Ingvar och vetenskapsjournalisten Gunilla Eldh lär du dig i boken med samma namn. I Hjärnkoll på Vikten menar de att viktproblemet till stor del sitter i just huvudet. Jag har inspirerats av Ingvar sedan han höll ett föredrag jag fick delta i någon gång i slutat av '90-talet. Det är med hjälp av träning och just Hjärnkoll på Vikten jag kommit i så bra form, sedan i somras.
Hjärnkoll på Vikten av Martin Ingvar och
Gunilla Eldh personligen använder jag
dock hellre måttbandet än vågen
Jag tänkte därför sammanfatta lite ur den här, men naturligtvis är det omöjligt att göra den rättvisa så mitt råd är att du inhandlar ett eget exemplar av Hjärnkoll på Vikten. I den är det nämligen frågan om att samarbeta med, istället för att motarbetas av hjärnan!
Strategier ur Hjärnkoll på Vikten av Martin
Ingvar
 och Gunilla Eldh för viktnedgång
Att jag fascineras av hormoner och signalämnen kommer nog inte som en överraskning för dig som brukar läsa min blogg och även för vår känsla av hunger och mättnad är de viktiga! Till att börja med så konstateras att  "socker och andra snabba/korta kolhydrater håller dig kvar i hungerfasen, medan fett gör dig mätt." Med andra ord så handlar det om att äta långsamma kolhydrater, alltså med lågt GI, för att gå ned i och inte gå upp i vikt. När du är hungrig är det Ghrelin som är aktivt. När du börjat äta  frisätts insulin, som är det hormon som sköter fettinlagringen så att kroppen kan omvandla maten till energi i cellerna. När du börjar bli mätt ersätts hungerhormonerna av serotonin, som får dig att må riktigt bra och är lugnande. Det är därför du blir lite trött när du ätit.
om bröd ur Hjärnkoll på Vikten
Hjärnan behöver en jämn och kontinuerlig tillgång på druvsocker/glukos, den har hög ämnesomsättning och knappt några energireserver, så blodets sockerhalt regleras väldigt noggrant och hjärnan mäter också därför blodets sockerhalt hela tiden. Det är alltså när blodsockernivån sjunker du blir hungrig och irriterad och inte för att den är låg. "Socker är den enskilda råvara som effektivast försöker locka människor till att föräta sig" som det står i kapitel 5 Mersmak istället för mättnad. Om du stressar när du äter och särskilt då hypermat (snabba/korta kolhydrater) med högt GI vill hjärnan ha mer sådant och för mycket.
ur Hjärnkoll på Vikten
Ät istället regelbundet, lugnt och "välj t ex en linssallad med olivolja, fisk eller kött, råris och nötter." Fett, proteiner och med lågt GI! Fett frisätter nämligen kroppsegna opiater (som inte är beroendeframkallande) och gör dig mätt, där snabba/korta kolhydrater istället gör dig mer hungrig och sötsugen. Om du drar ned på sockret och allt som innehåller vetemjöl eller stärkelse normaliserar din hjärnas belöningssystem och det du äter börjar t o m smaka bättre och mer eftersom smaksystemet blir känsligare! Den söta smaken gör nämligen att hjärnan förväntar sig mer sött och ökar insulin-nivån och därigenom också fettinlagringen. Light-produkter är därför inte att rekommendera utan det är bättre att vänja sig vid en mindre söt smak.
ur Hjärnkoll på Vikten
Hjärnan består till 60 % av fett och en femtedel är Omega 3 fettsyran DHA + lika mycket av Omega 3 fettsyran AAOmega 3 från fisk har visat sig förbättra effekten av SSRI-läkemedel mot depression och "en del försök tyder även på att dyslexi och koncentrationssvårigheter kan minska med tillräcklig mängd och rätt balans av de essentiella fettsyrorna(!)."
ur Hjärnkoll på Vikten
Det är också viktigt att röra på sig ordentligt åtminstone tre gånger i veckan. Inte bara för att förbränna energin du ätit, utan eftersom brist på motion eller kroppsarbete gör dig mindre insulin-känslig. Dessutom gör motion dig gladare, piggare, dina hjärnceller nybildas, du kan slippa migrän och det hjälper mot demens, utöver att du kommer att orka mycket mer.

Att bana in nya rutiner och vanor tar ungefär tre veckor så om du upprätthåller det du vill göra i 21 dagar så kommer det att fungera automatiskt sedan!
Hur vår hjärna reagerar på stress
ur Hjärnkoll på Vikten
Stress innebär att vår kortisol-nivå ökar och det gör att du kan gå upp "orättvist" mycket i vikt eftersom hjärnans belöningssystem påverkas av det. God sömn är också viktigt för att du inte ska gå upp i vikt.
ur Hjärnkoll på Vikten
På sista sidan står det: "Till tröst vill vi betona att det inte är konstigt om du har misslyckats med att gå ned i vikt tidigare, eftersom de allra flesta bantningsmetoder inte räknar med din hjärna! Det är inte ditt 'fel' att är tjock, men det är ditt ansvar om du fortsätter på den vägen. Alla kan nämligen förändras, om än olika mycket och i olika takt." Faktum är att t o m svensk sjukvård ju fortfarande hyser fettskräck.

Hjärnkoll på Vikten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh tar upp en väldig massa mer om hur du kan få bästa hjälp av hur hjärnan fungerar och jag rekommenderar den verkligen! Läs mer om den i SvD också, om jag nu inte lyckats övertyga dig.

tisdag 19 november 2013

Fläckigt

Här är några tips för hur du kan behandla fläckar:
Blod – Blötlägg i kallt vatten och salt.
Bär – Citronsyra eller citron.
Fett – Gnid med lite glycerol + tvätta.
Mögel – Hushållssoda eller väteperoxid.
Sot – Såpa.
Stearin – Varmt strykjärn på läskpapper.
Trycksvärta – Såpa eller T-röd.
Tuggummi – Kyl ner och plocka bort (på hårda ytor: suddgummi).
Tuschpennor – T-röd.
Vin – Salt eller potatismjöl strös på

Tänk på att det oftast behövs varmare vatten och kraftigare bearbetning än vad man är van vid för att alternativa rengöringsmedel ska fungera. Gamla fläckar mjukas först upp med glycerol.
Lycka till!

måndag 18 november 2013

Svenskt päron-tips

Jag måste bara dela med mig av ett fantastiskt gott svenskt päron, nämligen Carola. Trots att det inte luktar så mycket och känns hårt är väldigt sött och saftigt.
Carola är medelstor, gulgrön med brunröd täckfärg. Köttet är fast, gulvitt med god sötma och fin arom. De skördas i mitten på oktober och kan lagras till slutet av november. Ger riklig skörd och kan odlas i zon 1- 4. Tyvärr inte här i Storsjötrakten, med andra ord.

söndag 17 november 2013

Lättast detta sekel

Jag pluggade i Johannesburg, Sydafrika, vårterminen 2000 och under de månader jag befann mig där gick jag upp väldigt i vikt. Främst eftersom jag inte tränade så mycket som jag annars gjort i mitt liv, men också för att maten där inte var särskilt hälsosam. Att jag dessutom kände mig osäker av det faktum att 1/5 av alla kvinnor i Johannesburg våldtagits innebar säkert att jag (omedvetet ) beslöt att jag inte heller ville vara ett attraktivt våldtäktsoffer.
så här stor hoppas jag att jag aldrig mer blir, som
när jag var på väg hem från Johannesburg i juni 2000
När jag flyttat hem till Sverige igen vägde jag mer än jag någonsin gjort och började åter träna en hel del och åt bättre. Jag har sedan i juni 2000 gått ned 5 kg i vikt. Sedan blivit sjuk och tvingats sluta träna någon månad, varpå jag gick upp tre kilon, som jag sedan gick ned igen när jag börjat träna som 17, ny sjukdomsperiod osv i all oändlighet. Under 13 års tid.
Att äta riktig mat i måttliga portioner med mycket grönsaker
och unna sig måttligt gott sällan är hemligheten
Nu har jag äntligen lyckats återfå den kropp jag hade före Johannesburg, alltså som jag hade under 1900-talet, kan man säga. Sedan i juli har jag nu tränat sansat tre gånger i veckan, ätit riktig mat enligt neuroforskaren Martin Ingvars och Gunilla Eldhs bok Hjärnkoll på Vikten, som förklarar hur hjärnan använder det vi äter som energi och varför. (Jag återkommer till den här.) För många år sedan deltog jag i ett föredrag om hjärnan med Martin Ingvar, så honom har jag stort förtroende för.
Jag börjar varannan dag med ca 1 h träning på gymmet
som ligger föredömligt runt hörnet , o äter sedan frukost
Att träna metaboliskt genom att t ex träna supersets utan vila innebär att ämnesomsättningen ställer in sig på en efterförbränning så att du fortsätter att bränna kalorier i upp till 24 h efter träningspasset. Efterförbränningen uppstår främst eftersom muskler fortsätter att behöva energi också under vila när de "läker" sig själva efter att träningen slitit sönder muskelfibrerna . Utöver supersets kan du också träna cirkelträning med kettlebells, tyngre hantlar, helkroppsövningar och intervallträning. Träna varierat istället för monotont och periodisera din träning var sjätte vecka. 
en del mat gör dig faktiskt hungrig snabbare medan annan håller
dig mätt och nöjd längre. Hör gärna vad dr Nisse Simonsson
har att säga om saken här! När min far var barn fick han ofta
skulden för Nisses hyss eftersom de var så lika varann ;-)
Fortfarande behöver jag få ned 4 kg innan jag blir helt nöjd, men jag kan nu ha kläder jag inte kunnat använda på oerhört länge. Egentligen är det rätt konstigt eftersom jag inte alls mått bra under dessa månader och jag har egentligen använt nästan samma metod i alla år. Bortsett från att jag nu tränar högintensiva intervaller periodiserad styrketräning i ungefär en kvart direkt följt av högintensiv konditionsträning i ca en kvart, så supersets styrketräning,högintensiv konditionsträning igen och avslutar med stretching av hela kroppen. Allt istället för att köra slut på mig själv genom att träna varje dag och under lång tid. Dvs att jag sansat mig.
min nässköljare är ett bra vapen mot det smittsamma
Att jag kunnat upprätthålla mina rutiner på gymmet beror nog främst på att jag tar vilodagar emellan, så att jag inte blivit övertränad och därigenom sjuk. Det är nu mitten av november och jag har klarat mig ifrån både förkylningar och magsjuka hela sommaren och hösten! Det beror säkert också på att jag är noga med att tvätta händerna och att jag genast sköljer min näsa när jag träffat sjuka människors som kan smitta mig annars.

lördag 16 november 2013

Ideal

Jag har haft älgkött, som jag tycker är det absolut nyttigaste och mest ekologiska, samt värdigaste kött man kan äta, i ett helt år. För mig är det nämligen väldigt viktigt att djuret jag äter haft det bra och att det inte fått en massa antibiotika e dyl.

Jag blev därför oerhört glad när det visade sig vara go'pris på nötfärs från lokala och KRAV-märkta Jämtlandsgården.
Här är älgfärsen från ifjol samt en älgbiff
Jag tycker nämligen att känslan av fattigdom är som starkast när man inte kan gynna de eller det man tror på utan måste lägga pengar på det billigaste alternativet och därigenom svika sina ideal. Nu slipper jag det och kan fortsätta njuta av bra mat!