Laxfilé med murkelsås 4 port
½-1 msk smör
1 msk finhackad scharlottenlök eller gul lök
1½-2 dl finhackade förvällda murklor eller svart trumpetsvamp
½ msk mjöl
4 dl vispgrädde
½ grönsaks- eller svampbuljongtärning
Ev salt
murklorna måste förvällas 5 minuter vardera i två vatten , som slängs för att risken för förgiftning försvinner |
2/3 dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
Sätt ugnen på 225 grader. Mosa osten och blanda ingredienserna till fyllningen.
Ca 700 g benfri mittbit av laxfilé
½-1 tsk salt
ca 1 msk olja till pensling
Putsa laxfilén helt fri från ben, dela den i 4 st lika stora delar. Jag använde portionsbitar av lax till två portioenr. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Skär med en vass kniv ett snitt mitt uppe på varje filé och vinkla kniven lite så att det bildas en "ficka". Se till att snittet inte blir för djupt i början och slutet. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form eller långpanna och fördela ostblandningen i "fickan" på varje laxbit. Pensla bitarna lätt med olja och salta en aningen.
Ställ formen med laxen på ett galler i mitten av ugnen och baka laxen tills den är klar. tiden varierar på hur "höga" bitarna är men någonstans 6-16 minuter. Ta ut emellanåt och se hur de ser ut.
Ge under tiden murkelsåsen ett lätt uppkok. Lägg sedan lagen på heta tallrikar och fördela såsen runt om. Jag serverade med ugnsrostade morötter, vilket blev både gott och färgglatt. Personligen så tycker jag att det går lika bra att servera även utan murklorna eftersom Gorgonzolan ger så mycket smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar