SIDOR

fredag 9 november 2012

Bruttonationallycka i Bhutan

I buddhistiska Bhutan försöker de lära sig av omvärldens alla misstag istället för att själva upprepa dem och satsar därför stort på Bruttonationallycka eller Gross National Happiness (GNP). Det har gett kungen av Bhutan, Jigme Singye Wangchuck, en plats på Time Magazines lista över de 100 viktigaste personerna som förändrar världen 2006.
bild lånad från www.ibscdc.org
Bruttonationallycka är politik på allvar och inget projekt planeras eller genomförs utan att man först försäkrat sig om att det leder till ökad Bruttonationallycka för befolkningen i Bhutan. Framgången med det här nydanande konceptet ledde bl a till att det presenterades av premiärministern i Bhutan vid en FN-konferens i New York den 2 april i år. 

Så här beskrivs termen Bruttonationallycka av Margareta Ivarsson "myntades 1972 av Bhutans dåvarande kung. Sedan dess har den socioekonomiska utvecklingen i landet gått framåt med stormsteg. Genom att omsätta hållbar utveckling i praktiken, är landet nu en av Sydostasiens snabbast växande ekonomier.

Begreppet Bruttonationallycka fungerar på samma sätt som den svenska visionen om folkhemmet gjort genom Sveriges utveckling under en stor del av 1900-talet.

Men Bhutan tar det hela ett steg längre. Man stannar inte vid visionen, utan Bruttonationallycka ligger till grund för hela Bhutans planeringsprocess, som genomförs vart 5:e år. Den innehåller landets alla utvecklingsplaner.

All aktivitet, alla program och alla projekt som genomförs både av den offentliga sektorn och av näringslivet ska baseras på den. Bruttonationallycka är alltså viktigare än ekonomisk vinst, även inom näringslivet! Företagen måste göra samhällsnytta också, i Bhutan."

Låter inte det som nåt för Sverige att ta efter, även om det innebär en brist på fullständig valfrihet? Tack för tipset, snälla Camilla!


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar