SIDOR

måndag 16 juli 2012

Sten till pizza och bakning

En pizza- eller baksten är något jag letat efter eftersom man med en sådan kan baka riktigt krispigt och genomgräddat, då den gör att temperaturen hålls på en hög och jämn nivå i ugnen. Den är idealisk att använda till just pizza, tortillias, pitabröd, tunnbröd (!), knäckebröd och liknande bröd som kräver en kort, men mycket het gräddningstemperatur.
Pizza- eller baksten för bättre resultat

Jag köpte just en sådan till syster-yster, som tack för all hjälp med utställningen och nu har jag köpt en själv också. På ICA Maxi finns de för bara 199,- och som första pizza bakade vi en god sån här med serrano-skinka och ädelost. Mums!!!
Till en sådan här Surdegspizza behöver du
200 g siktat dinkelmjöl
1/2 dl surdeg
salt
vatten tillsätts till lagom konstistens
Knåda ihop och kavla ut en pizza
Sätt ugnen på 225 °. Lägg ett bakplåtspapper på plåten som hör till stenen och så degen på.  Häll över och pensla in olja över bottnen, som sedan sätts in i ugnen, sänk ugnstemperaturen till  200° och förgrädda bottnen i 7 minuter.
Ta ut plåten och bred på den: 
serrano- eller parmaskinka alt. proscuitto läggs på i lagom stora bitar 
ädelost och mozarella sprids också på liksom 
oregano och basilika 

Grädda i 200° i ugnen tills kanterna blivit bruna. Ta ut pizzan och klicka ut 
creme fraishe eller gräddfil över 
Njut av en krispig pizza som är både nyttigare och godare än köpta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar