SIDOR

måndag 26 september 2011

Smaken av gurkmeja

I vårt land tycks den gängse uppfattningen tyvärr vara att gurkmeja inte har någon smak och framför allt används av indier som lurar västerlänningar att den vackert gula kryddan skulle vara mycket dyrare saffran. Inget kan vara mer fel för smaken är tvärtom väldigt distinkt och Santa Marias Curry består t ex till största delen av koriander och just gurkmeja! Den smak många svenskar definierar som curry-smak är alltså smaken av gurkmeja. Curry, கறி [uttalas khari] är egentligen tamil (ett av, som är ett av Indiens 19 officiella språk. och betyder kryddblandning, men det är en annan historia, som jag kan berätta vi ett senare tillfälle.
att gurkmeja tillhör ingefärs-familjen är tydligt när
man ser denna bild, lånad från http://urlifebeauty.com/
Gurkmeja har också bevisats ha många läkande egenskaper och används exempelvis inom den mångtusenåriga indiska läkekonsten Ayur Veda, liksom i Kina m fl asiatiska länder. Faktum är att gurkmeja t o m kallas för Det Ayurvediska Livets KryddaDet används traditionellt för att behandla bl a matsmältningsproblem, inflammationer, leversjukdomar, menstruationssmärta, hudproblem och för sårvård. Men det är inte det enda. Enligt Aftonbladet kan gurkmeja även stoppa sjukdomsförloppet hos möss med Alzheimer, samt hejda tillväxten av cancertumörer, enligt vad laboratorieförsök visat!
Kom alltså inte där och påstå att gurkmeja bara är en billigare saffrans-imitation!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar