Nektariner au naturel i skål från Apotekarns
Man kan göra mycket gott av just nektariner (och persikor), bl a Leilas Frasiga aprikosflarn med mandel (se senare inlägg!) och Underbara Claras busenkla Persikoflarn med bara smördeg, mandelmassa och (skalade + urkärnade) nektariner / persikor.
en smördegsplatta o en nektarin / aprikos blir för två port |
Persiko- / nektarinflarn per person.
1/2 smördegsplatta
Låt tina och gör sedan två rundlar i varje platta genom att trycka ner ett glas. Man kan trycka ganska hårt, men degen ska fortfarande hänga ihop.
1 uppvispat ägg
penslas på smördegsplattan, utom inuti själva rundlarna, där du "pickar med" gaffel.
lite mandelmassa
Rives och läggs i rundeln, med
1/2 skalad nektarin / persika
ovanpå. Hyvla över ett tunt lager
smör.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna något och riv över mörk choklad, och dofta gärna över också lite
florsocker
1/2 smördegsplatta
Låt tina och gör sedan två rundlar i varje platta genom att trycka ner ett glas. Man kan trycka ganska hårt, men degen ska fortfarande hänga ihop.
1 uppvispat ägg
penslas på smördegsplattan, utom inuti själva rundlarna, där du "pickar med" gaffel.
lite mandelmassa
Rives och läggs i rundeln, med
1/2 skalad nektarin / persika
ovanpå. Hyvla över ett tunt lager
smör.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna något och riv över mörk choklad, och dofta gärna över också lite
florsocker
väldigt smaskigt! |
Blir, som det mesta, ännu godare med vaniljglass!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Testade ditt förslag på persikobakelse/efterätt. I brist på persika tog jag äpple som jag förkokt i st för mandelmassa nougat av snålhet penslade jag med grädde i st för ägg. Lite florsocker och kanel ovanpå. Den blev god och inte så söt
SvaraRadera/Eva S
Suveränt! Tycker inte om när det är för sött utan vill gärna ha en liten brytning. Låter riktigt gott med din variant! À la Kajsa Warg...
SvaraRaderaMandelmassa kan du annars enkelt gör själv med lika delar skållad mandel o socker som körs i mixer tills det klibbar ihop sig till mandelmassa. Då kan du dessutom vara helt säker på att det inte är t ex malda fruktkärnor i, vilket det är i köpt...