SIDOR

lördag 11 mars 2023

Het indisk köttfärssås; Keema

Hett, färgglatt, nyttigt och gott

Serverat med svart ris och rivna morötter 

Keema – indisk köttfärssås  8 portioner, 1 timme

Hetta upp

 2 msk rapsolja

 i en rymlig gryta på medelgod värme. Lägg i  

2 msk finhackad chili,

1 tsk malda korianderfrön

1 tsk malen spiskummin

låt fräsa ett par minuter under omrörning.  Tillsätt 

4 dl finhackad gul lök

och fräs under omrörning tills den blir mjuk och börjar få färg. Rör ner

 1 ½ msk finhackad vitlök

 1 msk finriven ingefära

Fräs några minuter till under omrörning. Tillsätt

14 svartpepparkorn

 1 svart kardemummakapsel

8 gröna kardemummakapslar

2 medelstora kanelstänger

2 tsk korianderfrön

 1 tsk hel spiskummin

och fräs ytterligare någon minut.   Höj värmen till strax under högsta nivå, tillsätt 

 1 kg kött färs

 1 msk salt

Fräs det hela tills färsen får fin färg  Rör ner 

 2 dl tjock yoghurt

och sjud i 20 minuter under lock.  Rör ner 

 1 dl färsk hackad mynta

 1 dl färsk hackad koriander 

(200 g frysta ärter )

låt sjuda i ytterligare 4–5 minuter, nu utan lock. Smaka av. Servera med svart ris, chutney indiskt bröd, t ex roti, naan eller paratha 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar