Hett, färgglatt, nyttigt och gott
Serverat med svart ris och rivna morötter
Keema – indisk köttfärssås 8 portioner, 1 timme
Hetta upp
2 msk rapsolja
i en rymlig gryta på medelgod värme. Lägg i
2 msk finhackad chili,
1 tsk malda korianderfrön
1 tsk malen spiskummin
låt fräsa ett par minuter under omrörning. Tillsätt
4 dl finhackad gul lök
och fräs under omrörning tills den blir mjuk och börjar få färg. Rör ner
1 ½ msk finhackad vitlök
1 msk finriven ingefära
Fräs några minuter till under omrörning. Tillsätt
14 svartpepparkorn
1 svart kardemummakapsel
8 gröna kardemummakapslar
2 medelstora kanelstänger
2 tsk korianderfrön
1 tsk hel spiskummin
och fräs ytterligare någon minut. Höj värmen till strax under högsta nivå, tillsätt
1 kg kött färs
1 msk salt
Fräs det hela tills färsen får fin färg Rör ner
2 dl tjock yoghurt
och sjud i 20 minuter under lock. Rör ner
1 dl färsk hackad mynta
1 dl färsk hackad koriander
(200 g frysta ärter )
låt sjuda i ytterligare 4–5 minuter, nu utan lock. Smaka av. Servera med svart ris, chutney indiskt bröd, t ex roti, naan eller paratha