SIDOR

lördag 1 oktober 2022

Klassisk ärtsoppa

En kan tycka att färdig ärtsoppa är så billig att det är onödigt att göra från grunden, men den blir ju mycket godare med precis de smaker en gillar bäst. Så här gör jag 

Klassisk ärtsoppa 8 port

Blötlägg

5 hg gula ärtor (1 frp) i

3 l vatten, till blötläggning 

dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat 

3 l vatten 

Tillsätt

timjan efter smak

1 tsk mejram 

10 pepparkorn

Ev 4 hela nejlikor

Skala

2 gula lökar

och lägg i den tillsammans med 

2 morötter

 (båda ska vara hela). Lägg även i 

400 g rimmat tärnat  fläsk

Låt ärtorna koka tills de är mjuka 4 h fick min koka (men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört.) Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum (och ärtskal) från ytan av soppan. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét. Ta upp ev kryddnejlikofrön.  Krydda till slut soppan med 

4 msk skånsk senap

Servera gärna med en klick senap bredvid. Kanske ett glas punch med? Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar