En kan tycka att färdig ärtsoppa är så billig att det är onödigt att göra från grunden, men den blir ju sö mycket godare med precis de smaker en gillar bäst. Så här gör jag
Klassisk ärtsoppa 8 port
Blötlägg
5 hg gula ärtor (1 frp) i
3 l vatten, till blötläggning
dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat
3 l vatten
Tillsätt
timjan efter smak
1 tsk mejram
10 pepparkorn
Ev 4 hela nejlikor
Skala
2 gula lökar
och lägg i den tillsammans med
2 morötter
(båda ska vara hela). Lägg även i
400 g rimmat tärnat fläsk
Låt ärtorna koka tills de är mjuka 4 h fick min koka (men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört.) Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum (och ärtskal) från ytan av soppan. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét. Ta upp ev kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med
4 msk skånsk senap.
Servera gärna med en klick senap bredvid. Kanske ett glas punch med? Mums!