Jag har gjort något himmelskt gott i lax gravad med citronskal och ramslök. Så gott att jag knappt kunde föreställa mig det innan.
Ramslök- o citrongravad lax ca 6 portFrys
1 kg laxfilé av mittbiten
ett dygn innan den ska gravas och grava den innan den är helt tinad. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar. Blanda
knappt ½ dl strösocker,
knappt ½ dl salt,
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen. Finhacka
2 dl dill
Zest från 1 ekologisk citron
En näve hackad ramslök
Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dillemellan. Strö över resten av dillen.
Gravad även halva laxen vanligt med bara dill |
Gravlaxsås med honung 4 port
Blanda
3 msk (dijon)senap
1 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl hackad dill
2 msk värmd/flytande honung
i en skål och tillsätt så
1 dl rumsvarm olja
i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan. En underbar hit!
Blanda
3 msk (dijon)senap
1 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl hackad dill
2 msk värmd/flytande honung
i en skål och tillsätt så
1 dl rumsvarm olja
i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan. En underbar hit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar