SIDOR

lördag 7 april 2018

Konstnärlig innovation, den lokala tillväxtens viktigaste mekanism? på Tjörnedala lonsthall

Igår deltog jag i ett riktigt intressant seminariumKonstnärlig innovation, den lokala tillväxtens viktigaste mekanism? på Tjörnedala konsthall. Tyvärr låg det dåligt till tidsmässigt för oss ÖSKG-konstnärer som även håller våra ateljéer öppna under Konstrundan
 Ekbergs verk på samlingsutställningen

Tanken med att lägga seminariet just under Konstrundan är väl att alla deltagare därigenom skulle få se den och att den aktualiteten skulle höja evenemanget. För oss deltagande konstnärer blev det dock väldigt stressigt, fast vi kunde vara med under de första timmarna. Tvingades dock gå mitt i sista diskussionen utan lunch för att hinna hem och öppna Ateljé Vipan kl 13 o då fick jag luncha snabbt efter öppnandet.
Johannes Hylander, som är seniorkonsult på konsultbyrån New Republic, var seminariets moderator och han har arbetat med arbetsmarknadsfrågor, forskning och utveckling inom kultur och infrastruktur. Första talaren Gunhild Stensmyr var, som många andra, sjuk så istället inledde Pia Areblad, som är näringslivschef i Ale kommun med rubriken Mod och kaxighet – att tänka utanför boxen

”Företag som kört fast i sitt tänkande borde använda konstnärer för att hitta nya lösningar och lära sig av dem att tänka utanför boxen” är en tes som Areblad driver. Hon menar att det är viktigt att ha en framåtblick, mod och kaxighet att gå utanför komfortzonen. Extra spännande tycker jag det är att Pia är fd dansare, som utbildades på Danshögskolan i Stockholm. Hon är också entreprenör och grundare av organisationen TILLT, som genomför konstnärsdrivna utvecklingsprojekt inom en rad olika samhällsområden och vars vision är ett kreativt samhälle där konsten bidrar till mänsklig tillväxt. Långsiktig samverkan, en klar framgångsfaktor, vilka hon menar är:
  • Mod
  • Öppet sinne
  • Se uppdraget
  • Våga gå över gränser både konstnärligt och i organisationen
  • Investera tid
  • Förberedelse för den inneboende konflikt som finns i dylika samverkansprojekt samt respekt för olika drivkrafter

Vi bjöds på fantastiskt välkomstfika med bl a must
från Kiviks musteri o små mackor med bl a gubbröra

Konstnärlig innovation, den lokala tillväxtens viktigaste mekanism? hade som målsättning att vara "en förmiddag där vi lyfter fram vikten av interaktion mellan människor. [Genomgående mina kursiveringar] Kommunikationen avgör livsval och påverkar såväl företagandet som ortens tillväxt. Konsten kan spela en viktig roll för en positiv samhällsutveckling genom samverkan och ett mer långsiktigt arbete över cementerade branschgränser. 50-åringen konstrundan är ett arrangemang som i hög grand bidragit till Österlens varumärke och attraktionskraft. Genom ökad interaktion mellan olika aktörer och en stärkt satsning på den konstnärliga verksamheten genereras tillväxt för hela regionen. För fullständigt program se Konstnärlig innovation 2018 Seminariet är ett samarbete mellan ÖSKG, Konstitutet med stöd av Region Skåne, Sparbanken Syd och Simrishamns kommun.
Att lyssna på Pia Areblad är som balsam för själen eftersom hon så tydligt pekar ut många av de särskilda kompetenser just vi konstskapare besitter: 
  • ha tillit till processen 
  • att vara värderingsdriven 
  • ha genuint intresse för människor från olika sammanhang 
  • vara lösningsorienterad (eller problemlosningsorienterad som jag kallat det) 
  • ha intresse för det oförutsägbara 
Jag kunde omöjligt ha uttryckt det bättre själv!
Areblad presenterade också ett fantastiskt citat av Petra Revenue, som är dramatiker, författare och regissör: Konst i sin renaste form, är konsten att spegla den som upplever den så att denne kan vara sig själv och att dennes verklighet visas i ett vinklat perspektiv. Titta gärna på denna PowerPoint för fördjupning!
Seminariet fortsatte med att Hans Wessblad, universitetslektor vid Ekonomihögskolan, Linnéuniversitet som undrade Hur skapar man värden som etablerar platser som självklara val?
Wessblad undervisar i turismvetenskap och företagsekonomi med inriktning på evenemang och har i samarbete med ÖSKG/Tjörndala konsthall under 2017/2018 genomfört en studie av Konstrundan
”Om konst är viktigt för besökaren blir också konstevenemang viktiga. Konstrundan är bevisligen ett uppskattat evenemang i södra Sverige. Rundan är dock viktigare än det rent konstnärliga.
Wessblad varnar för ett antal faktorer som med tiden innebär nedläggning och alltså måste ses som rejäla misslyckanden. Dessa är:
  • Saknad av tydligt budskap (vilken målgrupp? Vilka media?)
  • Varför genomför  ÖSKG Konstrundan (vad vill ÖSKG förmedla till besökarna? Vad möter besökaren?)
  • Att hålla sig uppkopplad är avgörande (kontakter med media osv)
Jag tycker det är en bekräftelse av mina egna försök att inkludera besökarna i min konst genom interaktiva projekt när Wessblad betonade hur viktiga mervärden är för besökarna. Att få en minnesvärd upplevelse som ger ett bestående intryck; oerhört kul!
Det är ju ändå så att Konstrundan måste vara ett givande och tagande där alla parter får ut något av det!
"Evenemanget skapar referenspunkter för människor, ger reseanledningar och är därmed en förstärkning av besöksnäringen. Hela regionen mår gott av Konstrundan. Det är därför viktigt att förstå vad evenemanget betyder i ett större sammanhang.” menar Wessblad.

Ulrika Liljenström, projektsamordnare på Lunds konsthall och projektsamordnare för den offentliga konsten i Lunds kommun var nästa person på programmet och hon berättade pm hur de jobbar i Lund. Efter varje programpunkt genomfördes en gruppdiskussion med seminariets deltagare. Samtalsledare var Sofie Bredahl utvecklingschef Simrishamns kommun, i vars grupp jag hamnade. Därutöver medverkade Andreas Narsell, marknadschef Sparbanken Syd, Lars Persson, näringslivsutvecklare Simrishamns kommun, Marika Reuterswärd, konsthallschef Kristianstads konsthall och Kristian Körner, projektledare på Konstitutet och konstnär.
Sist innan jag måste ge mig iväg var en intervju med Per-Arne Håkansson, riksdagsledamot som representerar Skåne i näringsutskottet. Han var en annan av deltagarna i mm grupp. ”De kreativa näringarna och konsten är utvecklande för samhället och människorna.” Det är Per-Arnes bestämda uppfattning att Sveriges samlade konkurrenskraft behöver immateriella och kreativa näringar för att skapa nya jobb och mera tillväxt, något som är näringsutskottets huvuduppgift. Liksom intervju med Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Skåne ”Samverkan mellan aktörer och nivåer är viktigt för att stärka Skånes konkurrenskraft. Målet är att skapa en region som erbjuder hög livskvalitet för såväl invånare som företagare och besökare. Attraktionskraften finns i de enskilda delarna där kulturen i hög grad medverkar till att utveckla fungerande mötesplatser.” 

Tackar ödmjukast alla medverkande för en mycket givande dag!

2 kommentarer:

  1. Så bra med en snabb rapport från dagen! Hade ju sett fram emot att vara med på seminariet länge. Och så gick det inte, plötsligt. Så trist. Nu fick jag i alla fall, tack vare dig, en frisk fläkt med tankar och reflektioner - och en känsla för vilka samtal som fördes. Tack, Malin!

    SvaraRadera
  2. Varsågod! Tänkte just på att du nog skulle uppskatta det när jag skrev men det gör jag så gärna!

    Kram
    /*

    SvaraRadera