Bild lånad från pushiv.com
Antioxidanten Q10 spelar en viktig roll också när den motverkar att cellerna bryts ner av fria radikaler och den motverkar även oxidering av LDL-kolesterolet (dvs det onda kolesterolet). Under 1990-talet påstods Q10 vara bra för såväl hjärta och hjärna liksom för immunsystem och dessutom var det uppiggande. Nya studier av Q10 genomfördes i Danmark och undersökte patienter som medicinerades för hjärtsvikt. Över 400 patienter deltog, varav hälften av dem utöver sin vanliga medicin även fick 300 mg Q10 dagligen under två års tid, medan en kontrollgrupp fick placebo. Resultatet fastställdes till att revolutionerande ca 43 % av patienterna som åt Q10 som kompletterande tillskott fick färre komplikationer för de med slutsatsen att Q10 kan ha stor betydelse för hjärt- och kärlhälsan. Svenskt kosttillskott.se skriver att "Q10 kan användas av den som vill säkerställa sitt intag av ämnet och kan speciellt gynna oss ju äldre vi blir för en normal hjärt- och kärlhälsa eller vid tillfällen då energinivån upplevs låg. Q10 kan även ätas som en antioxidant och för ett normalt immunsystem. I kosttillskott benämns Q10 som ubikinon, som är namnet på Q10 i kemisk form. Det är lätt för kroppen att ta upp och motsvarar det ämne som kroppen tillverkar själv. Vill du testa ett tillskott med Q10 bör du veta att det är ett fettlösligt ämne som behöver närvaro av fett för att kunna tas upp. Ät därför Q10 tillsammans med en måltid.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar