SIDOR

lördag 28 januari 2017

Karl-tårta a la semla (glutenfri)

Bakade (Glutenfri) tårta med tydlig inspiration av semla på den stora Karl-dagen:

Jag använde Leila Lindholms Klassisk Tårtbotten men gjorde den glutenfri, dvs med mandelmjöl och psylliumhusk istället för vetemjöl. 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa
4 ekologiska ägg
poröst tillsammans med
1 1/2 dl råsocker 
Blanda så 
1 dl mandelmjöl
1/2 dl psylliumhusk
lite färskmalen kardemumma
och vänd ned i äggsmeten.
Häll i form med löstagbar botten som penslats med
Neutral rapsolja 
använd så 
Kokosflingor
istället för ströbröd. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 10 - 15 min tills du testat bottnen med en sticka som inte ska bli kladdig. 
Vispa 
3 dl (laktosfri) grädde med
färskmalen kardemumma 
Så ska tårtbotten bara svalna innan den delas. Blanda
mandelmassakräm (m bl a amaretto vars recept du hittar här)
med ca 1 dl av den vispade grädden och stryk på bottenlaget. Lägg överdelen av tårtbotten på plats och stryk testen av grädden över tårtan med en palett. 
Voilà; (laktos- och glutenfri) tårta med semla-inspiration att fira den stora Karl-dagen med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar