SIDOR

måndag 30 januari 2017

Saffran ger serotonin

Kurera.se tog härom dagen upp min absoluta favoritkrydda också ur ett medicinskt perspektiv, så det måste jag givetvis dela med mig av. Saffran har nämligen visat sig höja mängden aktivt serotonin, som ofta aktiveras av antidepressiv medicin, i hjärnan!
Wedemarks saffranssemlor avnjutna i Brunflo
"Det finns ett flertal publicerade kliniska studier med saffran som visar på hur saffran kan påverka människors välbefinnande på ett positivt sätt. Det finns också anekdoter och erfarenheter som spänner sig över mer än 3000 år. [Genomgående mina kursiveringar.]
• Saffranextrakt (Saframyl) har i flera kliniska studier visat sig kunna höja sinnesstämingen efter 14 dagar hos de testpersoner som kände sig trötta, oroliga och nedstämda.
• En dubbelblind studie som utfördes 2005 i Iran visade stora skillnader mellan gruppen som fick saffranextrakt och placebogruppen. De som fick 30 milligram av saffransextraktet under sex veckor minskade symtom på depression avsevärt. Efter två veckor upplevde gruppen som åt saffranextrakt att de var fria från depressionssymtom – och det helt utan biverkningar.
• Andra kliniska studier som gjorts på saffran där man har jämfört saffranextrakt med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade att saffranextrakt har liknande effekt som SSRI-preparat vad gäller tid och effekt. [Även mina fet stil-markeringar.] Den stora skillnaden är att saffran har få, milda eller inga biverkningar alls." Det tycker jag är det viktigaste av allt och något helt fantastiskt.
Bild på saffranskrokus foto Monica Ljungberg ur DN
 "De patienter som fick saffranextrakt blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade färre humörsvängningar, något som placebogruppen och SSRI-gruppen inte upplevde.
• En metaanalys baserad på fem studier visade att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat. Att känna sig nedstämd, orolig, håglös eller ångestfylld är ingenting konstigt. Det kan bero på vintermörkret eller vara en reaktion på något du råkat ut för. Oftast går känslorna över av sig själva – men inte alltid. Om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Det finns en rad naturliga sätt att förebygga depressionskänslor, höja sinnesstämningen och återfå känslomässig balans. Ett av de mest effektiva har du troligen stött på nu under julen: Saffran."
Själv har jag ju trappat ut SSRI helt efter att ha ätit det i 21 år mot den hjärntrötthet de hjärnblödningar jag fick i krocken 1993. Jag känner mig, tack och lov, inte tröttare, men det är egentligen svårt att säga eftersom jag har sådana problem med magen.
trådsaffran och cognac till lyxiga saffransknutar
Ger känslomässig balans, bättre sömn och koncentration I tider av mörker och kyla är det inte ovanligt att känna sig extra trött och håglös och kanske längta till sol och värme. Men – det är lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel. Att känna sig ur balans är en del av livet och det går oftast över av sig själv. Men om negativa känslor börjar påverka ditt liv för mycket, bör du försöka bryta den trenden. Annars riskerar du att få en depression. Vill du ha snabb och säker hjälp på ett naturligt sätt kan det vara en god idé att prova saffransextrakt som i kliniska studier visat sig kunna minska trötthet och utmattning och ge en positiv känlsomässig [sic!] balans på bara 14 dagar. ---Jag hade tänkt att fortsätta vara väldigt noga med just maten och träningen, men som det varit nu orkar jag bara träna QiGong och kan knappt äta och behålla något (faktiskt inte ens skonsam mat längre). Det har gjort att jag verkligen skulle behöva något stämningshöjande, som just saffran... Jag citerar: 
"Visste du att saffran är en stämningshöjande krydda som både kan användas i förebyggande syfte men också ge livskraft och positiva känslor tillbaka för den som redan drabbats av nedstämdhet eller mild till medelsvår depression. Och att det hjälper dessutom fort? Nej, troligen inte – för saffranets effekt är långt ifrån så känd som den borde vara.
Saffranspannkaka i form
I orienten har man under tusentals år använt saffran som krydda i matlagning och i bakverk. Inom traditionell kinesisk medicin, men också i Iran och Irak, har den exklusiva kryddan varit lika flitigt använd för att motverka oro och nedstämdhet. Så även idag.
Kryddan används inte bara mot oro och nedstämdhet utan även som ett naturligt botemedel för att behandla depression. 
Saffran är nämligen en effektiv stämningshöjare på grund av dess förmåga att kunna höja nivåerna av signalsubstansen serotonin. I Frankrike rekommenderas även saffran ofta till ungdomar som lider av prestationsångest.  ---
Vid en depression har hjärnans signalsubstanser, som styr kommunikationen mellan olika hjärnceller, hamnat i obalans. Vad få dock vet är att man med ett så enkelt knep som saffran kan få hjälp att rätta till den obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning." Just detta faktum är något få vet om när det handlar om depressioner, så därför tycker jag att det är viktigt att påpeka.
Saffran stött i mortel med apelsinjuice och citruslikör
"Även Carl von Linné beskrev hur saffran 'muntrar sinnet'. Vad Linné däremot knappast anade var att psykisk ohälsa skulle komma att bli en av västvärldens stora folksjukdomar. Kanske skulle han vända sig i sin grav, eller åtminstone skaka på huvudet, om han visste att en stor del av världens befolkning (nära 20 procent i Sverige) 300 år senare skulle äta psykofarmaka, det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. När det finns ämnen som kan råda bot på liknande problematik helt naturligt. Saffran innehåller ett ämne som heter crocin, vilket i amerikansk forskning [läs mer om det här!] har visat sig kunna skydda hjärnans celler. Det har också ofta antytts att crocin kan motverka sjukdomar som MS och ALS."
Inte undra på att just saffran är min favoritkrydda alltså!

lördag 28 januari 2017

Karl-tårta a la semla (glutenfri)

Bakade (Glutenfri) tårta med tydlig inspiration av semla på den stora Karl-dagen:

Jag använde Leila Lindholms Klassisk Tårtbotten men gjorde den glutenfri, dvs med mandelmjöl och psylliumhusk istället för vetemjöl. 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa
4 ekologiska ägg
poröst tillsammans med
1 1/2 dl råsocker 
Blanda så 
1 dl mandelmjöl
1/2 dl psylliumhusk
lite färskmalen kardemumma
och vänd ned i äggsmeten.
Häll i form med löstagbar botten som penslats med
Neutral rapsolja 
använd så 
Kokosflingor
istället för ströbröd. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 10 - 15 min tills du testat bottnen med en sticka som inte ska bli kladdig. 
Vispa 
3 dl (laktosfri) grädde med
färskmalen kardemumma 
Så ska tårtbotten bara svalna innan den delas. Blanda
mandelmassakräm (m bl a amaretto vars recept du hittar här)
med ca 1 dl av den vispade grädden och stryk på bottenlaget. Lägg överdelen av tårtbotten på plats och stryk testen av grädden över tårtan med en palett. 
Voilà; (laktos- och glutenfri) tårta med semla-inspiration att fira den stora Karl-dagen med!

torsdag 26 januari 2017

Lugn träning med Qi Gong

Sedan jag blev akut dålig i magen i november har jag, som normalt tränat varannan dag, inte kunnat träna alls. Dels har jag inte haft någon energi till att göra det och dels så skulle risken vara uppenbar att en väldigt obehaglig överraskning skulle ske där. Det har känts som en tragedi eftersom gymmet verkligen varit en ryggrad jag hängt upp mitt liv på sedan det öppnade.
Under måndagens resa slog det mig att som är så lugnt bör fungera att träna i a f. När jag gick Konsthögskolan gick jag och några vänner en kurs i medicinsk Qi Gong med mästaren Pu Guang Liu, vid Nordiska QiGong-skolan, i Umeå. Någon gång mellan 1999-2001 måste det ha varit och sedan började jag mina dagar med Qi Gong de dagar jag inte gick till gymmet under flera år även sedan jag flyttat tillbaka till Östersund. När jag reste i Indien gjorde jag t ex Qi Gong i tågen de dagar vi åkte nattåg. Jag minns inte ens varför jag slutade med det, men misstänker att det var pga någon sjukdomsperiod.
Pu Guang Lius häfte med Qi Gong-rutiner
Jag sökte utbildningshäftet från kursen i den pärm där jag har div träningsmetoder, men där var den inte. Tittade så i en annan pärm och där hittade jag hela kursmaterialet till min lycka! Jag inledde därför dagen både igår och idag med just Qi Gong och det kändes fantastiskt, även om rutinerna inte riktigt finns kvar i kroppen efter dryga tio år. Nu ska jag dock återgå till denna lugna träning! Tänker även att jag ska försöka fortsätta med det de dagar jag inte går till gymmet, vilket jag verkligen hoppas kommer att bli möjligt snart! Enligt TCM (traditionellt kinesisk örtmedicin) ska Qi Gong stärka kroppen och ge ett långt liv tränas Qi Gong i parkerna och i Kina, på samma sätt som jag upplevde i Singapore och i Indien. Det spekuleras också i att de som lever länge på t ex japanska Okinawa tränar. Inom västerländsk vetenskap har Qi Gong även bevisats vara stressdämpande. Det görs långsamt o utförligt, vilket inte bara är bra för äldre utan också för oroliga magar. 
Jag köpte ett kassettband på kursen, men det
kan jag omöjligt hitta, så blev glad att finna
denna cd i skivhyllan
Jag citerar Läkartidningen.se om Qi Gong: " Qi Gong är en kinesisk filosofi som är mer än 2500 år gammal  [genomgående mina kursiveringar]. Den är grunden till traditionell kinesisk läkekonst [TCM]. Qigong bygger på tanken att det finns livsenergi, qi, i allt levande.
Utifrån denna filosofi har under historiens gång utvecklats bland annat tai chi, kampsporter och akupunktur. I kroppen löper enligt kinesiskt tänkesätt energikanaler, »meridianer«, där livsenergi [qi] flödar.

Sjukdomar och smärta anses bero på blockeringar eller skador i energikanalerna, och blockeringarna kan behandlas med hjälp av medicinsk qigong.
Träningen består av avslappning, rörelser, koncentration och andningsövningar. Man tänker sig att särskilda, enkla rörelser stimulerar energiflödet i kroppen, löser upp blockeringar och spänningar, ökar blodgenomströmningen och mjukar upp stela leder.
Daglig träning anses fylla på livsenergin. Enligt detta tänkesätt kan man också stimulera energiflödet och lösa blockeringar med hjälp av akupunktur eller akupressur. Qigong kan liknas vid inre akupunktur och har den fördelen att det inte behövs någon terapeut, när man väl lärt sig metoden.   Medicinsk qigong... syftar till att genom långsamma rörelser i kombination med avslappning och andningsövningar skapa balans i kropp och själ. Kroppens egna inre krafter aktiveras så att påverkan på det sympatiska nervsystemet minskar"

Qi Gong-mästaren Pu Guang Liu
Bild lånad från www.qigongskolan.se
www.Naturterapi.eu berättar: "När qigong blev som vi ser det idag är inte känt. Det finns en jadefigur i sitande [sic!] position från 300-talet f. Kr. i Förbjudna Stadens museum i Kina, där man kan se träningsråd inristade på figuren. Namnet Qi Gong ser ut att ha fått ett uppsving under 1950-talet i Kina men tidigare namn som neigong och daoyin i kinesiska klassiker sedan 2300 år innehåller träningsråd i vad som idag kallas qigong. Även ett antal Taoistiska texter innehåller referenser till qigong, från 300-talet och 500-talet f. Kr. där används också andra namn för att dölja teknikerna för utomstående. Den nu existerande äldsta traditionen av qigong har sin bakgrund i taoismen och taoisterna intresse för andlig utveckling men senare lärdes qigong också ut enbart för att förbättra utövarens egen hälsa och det fanns ingen koppling till andlig utveckling. Användningen av Qigong spreds på 1900-talet till bredare grupper. Tidigare var qigong hemligt eller dolt i kloster eller lärdes bara utl till en handfull utvalda lärjungar. Qigong började läras ut mer öppet, under kommunisternas hälsopolitik på 1950-talet då det var en stor brist på läkare. Vid denna tid sattes de mer förenklade, folkliga formerna samman.qigong har funnits i väst sedan 1960-talet. Sitt första uppsving fick det i samband med att nya influenser nådde Väst från Asien på 1960-talet.---
Det finns tusental [sic!] olika stilar av qigong." De skiljer sig åt i högre eller lägre grad, gällande olika synsätten och träningsteknikerna. "En av de större riktningarna är taoistisk qigong och Buddistisk qigong. Det finns även versioner av qigong som praktiserats huvudsakligen av Konfucianer eller av kampkonstnärer samt de som utövat qigong som sprungit ur den ursprungliga versionen av Zen Buddism som i Kina kallas Chan. Buddhistisk qigong brukar ha tydliga influenser från olika versioner av Yoga som kom med buddhistiska pilgrimer från Indien."
Medicinsk qigong bygger på TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) och syftar till att stärka utövarens fysiska och mentala hälsa. I Kina räknas en metod som medicinsk qigong först om den har testats i vetenskapliga studier som påvisat goda hälsoeffekter och metoden godkänts av de kinesiska hälsomyndigheterna. "En del västerländska studier anses [sic!] att det saknas tydliga vetenskapliga belägg för att qigong skulle ha hälsoeffekter. Dessa forskare har dock i litteraturstudier funnit indikationer på att qigong kan sänka högt blodtryck. Qigong ger enligt en svensk studie [från Umeå universitet] positiva effekter för personer som drabbats av utbrändhet [dvs utmattningssyndrom], tex. minskad upplevd stress och minskad sjukfrånvaro...
När jag väl hittar kassetten till Lius QiGong är fodralet tomt.
 Tur jag har en cd med kinesisk tempelmusik också!

Även personer med nedsatt rörelseförmåga kan träna qigong eftersom den positiva koncentrationen är viktigare än den yttre rörelsen...
I Sverige började qigong sprida sig på 90-talet, det finns nu omkring ett tjugotal QiGong stilar som utövas i Sverige. QiGong kan fås som fysisk aktivitet på recept (FaR). FaR kan skrivas ut på vårdcentraler och syftet är att behandla eller förebygga sjukdomar. QiGong har lärts ut på en del skolar och förskolor i Sverige ända sedan 1995."
Underbart att vara igång och röra på mig så smått i a f!

måndag 23 januari 2017

Mindre behaglig generalrepetition

Som jag kanske nämnt skulle jag idag äntligen till Malmö för att få göra ytterligare en koloskopiMAS pga den prolaps som blivit följden av att två (tack och lov godartade) polyper (som opererades bort i juni vilket konstigt nog förvärrat mina problem) spärrat vägen i min tjocktarm. Jag fick den tiden genom MAS redan innan mina magproblem förvärrades så jag knappt får behålla något jag äter, i november.
 Fontänen Treenighet av Bjørn Nørgaard
pryder torget vid Triangeln
För att försöka reda ut skälet till min "intolerans för det mesta" och förhoppningsvis kunna åtgärda det skickade även min husläkare in en remiss för koloskopi. Jag har ju gjort alla möjliga blod- och avföringstester som inte visar på någonting och äter dessutom numer allt både laktos- och glutenfritt, men inget hjälper. Jag fick därför en ny tid för dessa kompletterande undersökningar och jag, mitt spån, trodde att tiden bara var tidigarelagd samma dag. Efter att ha fastat och laxerat, samt sovit hos Maja i natt eftersom jag skulle vara där redan kl 10 hittade inte sköterskan i receptionen mig och det visade sig att min tid är först 23 februari. Snacka om att jag känner mig dum, som dessutom behövt resa i onödan!
Laxering med 2 x 2 l vidrigt smakande pulver upplöst
i vatten. De sista 2 vid 5 på morgonen
Sköterskan kollade om det skulle finnas någon möjlighet att jag skulle kunna klämmas in, men tiden jag haft kl 13 var förstås redan upptagen, liksom alla andra tider med idag. Hon tyckte jag tog det väldigt bra, när jag bara konstaterade att jag får lov att gå och äta lite frukost och åka hem igen, efter denna "inte särskilt behagliga generalrepetition". 

Snopet; frukost med cappuccino och smoothie
efter denna generaloperation...

Jag får ju inte behålla så mycket så det fick bli en smoothie, som ju nästan är som mina dagliga näringsdrycker (fast med laktos). Det tog inte ens 10 minuter innan det kom ut "den naturliga vägen", så tur att både Barrista och Espresso House har fina avgiftsfria toaletter (och tack och lov att det inte blev expressbehov där ingen toalett fanns)!
Tog det lugnt efter MAS och gick runt och beundrade ett grått januari-Malmö som jag ändå försökte avnjuta trots min pinsamt skamliga belägenhet. Känner mig så korkad som var så övertygad om att original-tiden bara utökats ett antal timmar för att den kompletterande undersökning skulle hinnas med. Bedrövligt klumpigt av mig att inte kolla noggrannare och det får aldrig ske igen!
Jag sa igår att det skulle bli så skönt efter att undersökningen är gjord och nu får jag lov att göra om hela proceduren om 1 månad. Då kommer jag dock att åka direkt hemifrån på morgonen så jag slipper störa Maja en gång till.
Mamma köpte och har tipsat om fantastiskt entusiastiska tyska forskaren Giulia Enders, som även var med i Skavlan härom året, bok Charmen med tarmen, så läser den och det funkar, tack och lov, suveränt för mig att läsa nu när jag är fri från medicin!
SIN, som jag först trodde visade söder och norr (och
som därför gjorde mig väldigt förvirrad) är egentligen
den nautiska förkortningen av Simrishamn!
Så skönt att komma hem igen efter detta "skitnödiga" äventyr! 

lördag 21 januari 2017

Ingen Konstrunda i år

Härom dagen tvingades jag inse att det aldrig kommer att funka att jag har min ateljé öppen under påskens Konstrundan i år. Min mage omöjliggör för mig ta kunna emot besökare väl, eftersom jag måste tillbringa så mycket tid på toaletten, tyvärr.

Vilket totalt misslyckande eftersom det är den tid på året konstnärer här har störst chans att möta publiken och sälja sin konst!

onsdag 18 januari 2017

Dans bästa träningen!

Än en gång är det dags att lovsjunga dansen, när ytterligare vetenskapliga fördelar bevisats.
Dansa dig ung! utropar Vetenskapens Världs rubrik i förrgår och hänvisar till forskning från Magdeburguniversitetet i Tyskland. Anita Hökelmann som är professor i idrottsvetenskap delade in försökspersoner som var runt 70 år gamla, i två olika träningsgrupper. Försökspersonerna .
Bilderna är tagna på Jamtlis dansbana midsommarafton 2013
"Den ena gruppen fick ägna sig åt traditionella gymaktiviteter, med uppvärmning och olika typer av styrketräning, medan den andra gruppen istället fick dansträna. Båda grupperna tränade två långa kvällspass i veckan, i ett halvår.
– Dans är en speciell typ av träning som har effekter på hela kroppen, inklusive hjärnan, eftersom man behöver lära sig dansstegen. [Genomgående mina kursiveringar.] Man måste lyssna till musiken och översätta musikintrycken till rörelse. Det är den stora skillnaden mellan dansträning och mer traditionell träning, säger hon.
Efter ett halvår testades båda grupperna, och resultaten var tydliga: dansgruppen hade fått 15 procent starkare muskler än gymgruppen.
Detta kan bero på att dans i större utsträckning aktiverar öga/hand-koordination, balans och samverkan med en partner, som alltihop får hjärnan att börja arbeta mer.
---En hög grad av hjärnaktivitet håller de så kallade neuromuskulära synapserna friska och stärker bandet mellan muskler och nerver, vilket gör att musklerna håller sig starka. Muskler och nerver 'pratar' nämligen med varandra via de här synapserna.

Om nerverna slutar att kommunicera med musklerna, börjar musklerna att brytas ner, och då frigörs ämnen i blodet vilket gör att det alltså kan räcka med ett enkelt blodprov för att se hur musklerna mår.  I studien visade det sig att musklerna inte bara blev starkare – nervkopplingarna i musklerna förbättrades också med 16 procent.
– Vi vet att när vi blir äldre så förlorar vi muskelmassa. Det var lite förvånande att dans kunde vara så bra på att både bygga starka muskler och göra så att nervkopplingarna förstärktes. Vi håller nu på med andra studier där vi tittar på personer i 90-årsåldern som dansat i årtionden. Deras reflexer är fantastiska och deras muskelbindningar är oerhört imponerande, säger Marco Narici [som är en av forskarna bakom studien].
Den som inte gillar att dansa kan välja en annan form av regelbunden motion, menarMarco Narici.
– Jag föreslår fysisk aktivitet som man tycker om och som man sedan kan utföra regelbundet. Dans, gång, eller cykling. Något som gör får hjärtat att jobba och som man tycker är roligt. Huvudsaken är att man utför någon typ av sådan här träning där man får röra sig mycket, så länge man inte sitter still. Det tror jag är viktigast, säger han."
Vetenskapens Värld undersöktes vilka mer knep man kan ta till för att försöka hålla sig ung och frisk länge. Bl a föreslogs att träna sig på att sätta sig ned och resa sig upp från golvet igen utan att använda händerna. Jag blev oerhört tacksam när jag upptäckte att jag fortfarande klarar det utan minsta problem, trots att jag inte kunnat träna sedan i november. Jag vet ju så väl att kondition och rörlighet är färskvaror i allra högsta grad, så det gör mig lättad!

måndag 16 januari 2017

Oxytocin bakom främlingsfientlighet?

Jag har skrivit mycket och positivt om signalsubstansen oxytocin genom åren men igår skrev Karin Bojs om en aspekt på det som en grupp holländska psykologer funnit och som presenterades i Science redan för sju år sedan, Nämligen att deltagare som fått en extra dos oxytocin givetvis blev mer samarbetsbenägna och självuppoffrande gentemot sina lagkamrater. Men samtidigt blev de också mer misstänksamma mot sina motståndare och måna om att försvara sig mot både verkliga och inbillade hot. I julas bekräftades det av en studie av Liran Samuni med medarbetare vid Max Planckinstitutet för evolutionär antropologi i Leipzig. De har studerat schimpanser (som vid sidan av den mer fredliga dvärgschimpansen Bononon  är vår närmaste evolutionära släkting) där de lever i nationalparken Taï i Elfenbenskusten.
Schimpans på bild lånad från bilderochfakta.se
Studien "publicerades i amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS.
De [forskarna] har systematiskt samlat urin från schimpanserna och mätt halten av oxytocin i samband med olika beteenden.. Något som verkligen höjde halten av oxytocin var våld och konflikter gentemot andra grupper av schimpanser. Den gemensamma kampen mot motståndare verkar svetsa samman gruppen [mina kursiveringar]mer effektivt än något annat." Otroligt nog men egentligen också helt logiskt. "En annan och fredligare metod för schimpanser att höja halterna av oxytocin och svetsa samman gruppen är att dela mat med varandra. Kanske den mänskliga motsvarigheten skulle vara middagsbjudningar" tillägger Bojs med en tydlig hänvisning till att bryta bröd med varann.

lördag 14 januari 2017

Satay jordnötssås

Jag hade knappt ätit kyckling sedan matförgiftningen 2011 och Majas mördarsalmonella något år tidigare. Jag tycker helt enkelt inte att kyckling är gott längre. Nu får jag bara (ibland) behålla fisk, näringsdryck och just kyckling (ibland). Jag har nu ledsnat på att bara äta kyckling med ris, gurkmeja och ingefära, som både är nyttigt och döljer kycklingsmaken, så testade med 
Sataysås dvs jordnötssås till, eftersom jag har jordnötssmör kvar och det jag fick behålla.
Så här gjorde jag den 2 port
Hetta upp
olja
i en panna och tillsätt
1 hackad shalottenlök 
(2 klyftor vitlök)
låt svettas till det blir genomskinligt men inte får färg. Blanda i 
1 dl kokosmjölk 
1 msk pressad ekologisk lime
liten hackad chili, 
1 msk soja 
1 1/2 dl vatten
och sjud under omrörning ca. 10- 15 min
(Om du vill ha såsen tunnare, blanda i mer vatten.)
Passar även bra till kokta grönsaker, fisk osv!

onsdag 11 januari 2017

MS-hopp och stamcellsoptimism

I april läste jag om nytt hopp för ms-sjuka i form av behandling med så kallad blodstamcellstransplantation, vilket gett mycket goda resultat. Det handlar om en transplantation som bör reserveras för aggressiv och skovvis*) [genomgående mina kursiveringar] förlöpande Multipel Skleros (MS). (MS uppträder i två skilda faser; en fas med skov och återhämtningsperioder och en annan fas med där funktionsstörningen är successivt tilltagande.
I vissa fall uppträder det sistnämnda från början [primärprogressiv MS])
En Autolog blodstamcellstransplantation sker med transplantation av patientens egna stamceller och kan medföra remission, dvs att kroniska symtom avtar och det används som rutinbehandling vid vissa maligna blodsjukdomar. Med immunhämmande läkemedel slås då det felprogrammerade immunsystemet som ger upphov till sjukdomen ut och därefter återtransplanteras patientens egna blodstamceller för att få immunsystemet att fungera. I Sverige används detta dock inte för patienter med MS,
Vid Allogen blodstamcellstransplantation transplanteras stamceller istället från en givare, vilket ansetts vara att föredra för att helt kunna utesluta att patientens egna återtransplanterade stamceller skulle vara fortsatt programmerade så att sjukdomen består. Det anses dock så riskabelt  att inte heller det använts för MS i Sverige, eftersom det i regel inte är en livshotande sjukdom.
bild lånad från www.svt.se/nyheter/vetenskap/
Multipel Skleros (MS) betraktats istället som en livslång obotlig sjukdom som dock leder till ökande funktionshinder och en för tidig död. På senare tid har dock drygt hundra MS-sjuka behandlats med just blodstamcellstransplantation med mycket goda resultat! Två tredjedelar av de behandlade lever idag helt normalt och utan MS-mediciner. Trots de goda resultaten är det dock fortfarande relativt få som får behandlingen, och de regionala skillnaderna är stora.
Hjärnan skadas [av att] MS är en så kallad autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunförsvar har missuppfattat sin uppgift och börjat bekämpa den egna hjärnan. "I första stadiet skadas det så kallade myelinet, som kan liknas vid nervbanornas isolering. [Myelin fungerar som ett skyddande lager längs nervcellernas långa axoner. Med hjälp av myelin fungerar nervsignalerna bättre och går snabbare.] När myelinet inte fungerar som det ska blir nervsignalerna svagare eftersom de läcker ut från nerverna. I ett allvarligare skede skadas nervbanorna så att inga impulser går fram. Gäller det till exempel nerver som kontrollerar benen förloras förmågan att gå.
*) Skov MS utvecklas i så kallade skov, funktionshinder som plötsligt inträder och som efter en tid går tillbaka. Vid aggressiv skovvis fortlöpande MS kommer skoven tätt och den sjuke upplever sig drabbas av allt allvarligare funktionsnedsättningar som också i allt större omfattning blir bestående. Det är denna typ av MS som framgångsrikt kan behandlas med blodstamcellstransplantation om behandlingen sätts in i ett tidigt skede.
Blodstamcellstransplantation går till så att benmärgen stimuleras att avge stamceller till blodet. Sedan silas blodet i en speciell maskin och stamcellerna avskiljs för att senare frysas.
Därefter får patienten en mycket kraftig cellgiftsbehandling så att hela immunförsvaret slås ut. Det här är en jobbig och farlig behandlingsfas eftersom patienten är extremt infektionskänslig under cirka en veckas tid. Hittills har ingen avlidit i Sverige, men risken måste vägas mot nyttan.
överläkare Joachim BurmanUppsala universitet
bild lånad från 
katalog.uu.se
Joachim Burman, överläkare vid neurologen, Akademiska sjukhuset i Uppsala, utvecklar sedan flera år metoden att använda blodstamcellstransplantation mot MS. Han menar att, precis som vid all annan medicinsk behandling, måste riskerna vägas mot nyttan.
– Nyckeln är att välja rätt patient. Väljer man en patient som har lindrig sjukdom då väger riskerna över och det är bättre att använda bromsmedicinering. Men väljer man en patient som har svår sjukdom och som har mycket att förlora, då har man mycket att vinna med behandlingen, säger Joachim Burman och fortsätter:
– I det läget väger riskerna mindre tungt än den vinst man kan göra. Äldre patienter, som haft MS länge och redan har etablerade funktionshinder, har förmodligen mindre nytta av behandlingen samtidigt som riskerna är större.

Eftersom det är det egna immunförsvaret som löper amok i kroppen, syftar behandlingen till att återställa immunförsvaret så att det upphör att skada hjärnan. Det görs i tre steg:
Först stimuleras benmärgen till att släppa ut stamceller i blodomloppet. Därefter passerar allt blod genom en maskin som kan avskilja stamcellerna som senare fryses in.
Sedan slås immunförsvaret  ut fullkomligt med hjälp av starka cellgifter. Patienten är under cirka en veckas tid helt utan immunförsvar. Det är en mycket farlig fas och patienten hålls strikt isolerad. Minsta infektion kan få allvarliga konsekvenser.
Slutligen får patienten tillbaka sina upptinade stamceller i en blodtransfusion. Stamcellerna söker sig tillbaka till immunförsvaret och börjar producera vita blodkroppar, alltså ett nytt immunförsvar.
Det nya immunförsvaret har glömt att det brukar attackera hjärnan. För två tredjedelar av patienterna upphör all MS-aktivitet. Sett till alla behandlade minskade skov-aktiviteten med 99 procent, detta enligt en artikel som publicerades i en vetenskaplig tidskrift 2014.
Stamceller som förstorats upp från ett mikroskop.
Foto: Tommy Svensson lånat från DN
Behandlingens effektivitet är väl dokumenterad och resultaten är betydligt bättre än de som uppnås med bromsmedicinering, ändå är stamcellstransplantation en kontroversiell behandlingsmetod när det gäller MS. Det beror på att det ännu inte har kunnat genomföras en vetenskaplig studie där patienter behandlade med blodstamcellstransplantation kan jämföras med en kontrollgrupp som fått traditionell behandling med bromsmediciner.  
– En sådan studie pågår och när vi har den i ryggen är det otvivelaktigt att metoden vilar på vetenskaplig grund, säger Joachim Burman.
---En av de vanligaste behandlingarna med bromsmedicin kostar drygt 200 000 kr per år. Om man insjuknar vid 30 så kan det handla om en 50-årig medicinering, alltså 10 miljoner per patient. Transplantationen kostar samhället en halv miljon eller strax däröver. Det är en engångssumma som oerhört snabbt tjänas in.
Men långt ifrån alla med lämplig sjukdomsbild erbjuds transplantation. Behandlingarna kan genomföras vid alla universitetssjukhus och de flesta har hittills genomförts vid Akademiska i UppsalaKarolinska i Solna och Skånes universitetssjukhus. Bara ett fåtal patienter har behandlats vid de övriga sjukhusen, så det gäller att bo rätt landsända.
Varje år insjuknar cirka ett tusen svenskar i MS, men endast trettio får behandlingen.
– Om vi når upp till hundra behandlingar årligen skulle jag vara nöjd. Men ser man till antalet som skulle ha nytta av behandlingen så är det ännu fler, säger Joachim Burman." Det är fantastiskt hur mycket positivt som forskas fram!
Här kan du läsa om Kajsa Sigvardsson som insjuknade 2010 i MS och såg mörkt på sin framtid. Hon är en av de 120 MS-sjuka som hittills behandlats med blodstamcellstransplantation. Nu, två år efter behandlingen, lever hon ett helt normalt liv. Kajsa säger att hon är frisk, men att hon formellt har sin MS-diagnos kvar.
ANTAL MS-PATIENTER SOM GENOMGÅTT BLODSTAMCELLSTRANSPLANTATION TILL OCH MED 2015.
Akademiska i Uppsala 56 Karolinska universitetssjukhuset 21 Skånes universitetssjukhus 17 Sahlgrenska universitetssjukhuset 8 Universitetssjukhuset Örebro 6 Universitetssjukhuset i Linköping 5 Norrlands universitetssjukhus 4 Källa Joachim Burman m. fl. läkare"
Alla stamcellsbehandlingar är dock inte lika fantastiska, utan kan stå patienterna dyrt. Främst när det handlar om vad som liknar rena skönhetsbehandlingar.
"Stamceller har blivit vår tids mirakelkur. På nätet är det lätt att hitta allt från skönhetsprodukter som ska föryngra huden till kliniker som injicerar stamceller i hjärnan eller ryggmärgen för att behandla sjukdomar som ALSMS och Parkinson.
– De försöker tjäna pengar på människors förväntningar på ett hett forskningsfält, oavsett om det handlar om ansiktskrämer eller botemedel mot autism, säger Timothy Caulfield, som leder en policygrupp för hälso- och forskningslagstiftning vid Albertauniversitetet i Edmonton i Kanada.
Att ta fram nya behandlingar är en långsam process. Timothy Caulfield menar att klinikernas verksamhet skadar hela forskningsfältet och gör arbetet svårare för seriösa forskare.
– Jag är övertygad om att stamceller kan ge effektiva behandlingar, men vi måste ha tålamod. Det är svårt att säga det när svårt sjuka vill bli botade nu, säger han." som DN skrev i juli 2015. Visst är det ett hett forskningsfält; redan 2011 skrev DN om alla förväntningar, som nu börjat infrias!