SIDOR

torsdag 10 november 2016

Susannes omvittnat fantastiska päronpaj glutenfri

Härliga Go'kväll-kocken Susanne Jonsson hade arbetat fram den perfekta pajen under två månader och den serverade hon till bl a Johanne Hildebrandt, vars böcker jag älskar och som jag har lite kontakt med på Twitter (eftersom vi båda är sådana nördar att vi läste Illiaden och Odyséen när vi var nio, har rötterna i Norrland och bott utomlands). Johanne intygar att det är så god att hon knappt kunde sluta äta och jag är mer än lovligt förtjust i t ex pärontoscapaj, så jag såg verkligen fram emot att testa den, men i en egen glutenfri variant.

Päronpaj med knäckigt kolatäcke
Nyp ihop
225 g rumsvarmt smör 
3 dl  mandelmjöl 
1 dl psylliumhusk 
3/4 dl råsocker 
1 nypa salt 
Tillsätt 
äggula 
och knåda hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys en stund. Sätt ugnen på 200 grader, sätt in pajen och förgrädda i 180 grader under 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna. Höj ugnen till 200 grader igen. Gör fyllning under tiden; smält
1 dl råsocker 
i en stekpanna,

lägg i
2 msk smör 
1 ekologisk citron, zest+saften 
2 tsk kanel, malen 
2 tsk kardemumma, mortlad 
2 tsk ingefära, riven
Låt koka några minuter. Låt svalna.Blanda
3 dl havregryn 
mandelmjöl 
½ dl psylliumhusk 
0,5 tsk bakpulver 
1 dl mandel, hackad
och rör ner.
Gör det knäckiga kolatäcket: Smält
150 g smör
tillsätt
½ dl sirap 
2 msk vispgrädde 
1,5 dl råsocker 
Lägg
skalade och klyftade stora päron,
i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Grädda på 180 grader ca 20 minuter, eller tills täcket är vackert gyllene. Servera ljummen med saffransfluff, vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
Njut av Susannes utförliga grundforskning för den goda smakens skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar