SIDOR

onsdag 16 november 2016

Forntida musik att uppleva med alla sinnen


Igår tog jag mig iväg till Ystad för att se OArchæomusica - Musik så började det! på Ystad kloster, som jag var på ett föredrag om på Glimmingehus tidigare.
Gallisk carnyx keltisk krigstrumpet  i brons uppgrävd i 
Tintignac, som är mest känt just för denna närmare 2 m höga
trumpet, som är från 100 - 50 f Kr! (Replik)
Det är verkligen en mäktig utställning där jag tillbringade över en timme med att lyssna, titta, skrapa, knäppa på och blåsa i de fantastiska instrumenten.  
Den mäktiga carnyxen ovan ses som den mest imponerande arkeologiska fyndet och grävdes fram av ett team under Christophe Maniquet (franska INRAP) mellan 2001-04. De fick fram ett galliskt tempel, som förstörts för att ge plats åt ett  romerskt fanum, som är ett litet tempel.


De fann bland mycket annat två carnycer, eller galliska krigstrumpeter i människostorlek varav en (denna) har ett galthuvud och den andra ett ormhuvud. De är helt unika i hela den keltiska världen fast de ofta beskrivits av klassiska författare som skräckinjagande för motståndartrupperna med sitt fruktansvärda dån. Du kan själv lyssna ovan!

Hydraulis vattenorgel spelades vid bl a gladiatorspel 30 f - 300 e Kr romersk (rekonstruktion). Lite som att set spelas orgel på sportevenemang nu. Det var en konsert på den även på Ystad kloster, som min mor och syster besökte.

Ramtrumma 1600-1900-talen är skandinavisk och av bl a ben, Hela utställningen är också mäktigt ljussatt. Tror att allt på utställningen är reproduktioner i och med att vad som grävts fram varit trasigt och är för sprött för att kunna visas och hanteras av publiken. Något jag tycker är väldigt givande att just kunna testa de olika instrumenten.

Det visas också skulpturer och målningar som sätter instrumenten och musicerandet i relation till allt annat. Det tros att musicerande ofta var förknippat med shamaner och amvändes vid t ex fruktbarhetsriter. Denna nuragiska bronsreplik med bånge från Sicilien är ett tecken på just det. Den är från Italien 900 - 500 f Kr och eftersom han s a s är redo är relationen till fruktbarhet tydlig. Det är upphetsande att spela dubbelpipa uppenbarligen.

Kykladisk Dubbelpipa-spelare 2000-2300 f Kr Grekland.
Det har också varit ett rikt program med just konserter och föreläsningar så om du har möjlighet tycker jag verkligen att Du ska bege dig dit!

Brudevaelte bronslurar hittades som ett par på en dansk åker av en bonde 1787. De är från 700 fKr som speglar varann så att den ena är böjd åt vänster och den andra åt höger ungefär som djurs horn. Jag spelade på en av dem; mäktigt! 
Det tros att själva lurarna avbilda solen och som du ser är det metallhängen på halsarna. De skramlar och användes kanske som ytterligare en ljudeffekt, men är också dekorativa och jag har även en känsla av att et faktum att de kastar solkatter och speglar solljuset kan ha varit av betydelse
Här finns en liten film från utställningen och Ystad.
Utställningen pågår t o m 8 januari innan den reser vidare ut i världen! Bege dig dit och upplev forntida musik med alla dina sinnen! (Ok, inget att smaka på men åt smörrebröd Hos Morten innan.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar