SIDOR

fredag 17 juni 2016

Karta över språket i hjärnan

På valborgsmässoafton skrev DNs nätupplaga om den Första detaljerade kartan visar språket i vår hjärna så gissa vem som exalterat följde den istället för att titta på brasa. Både språk och hjärnor är ju s a s nästan lika viktigt som luften jag andas.
"En semantisk [språkvetenskaplig] karta över hjärnbarken. Färgerna
 representerar olika kategorier av ord. De vita linjerna visar gränserna
för kända regioner i hjärnan. Grön visar ord som är kopplade till syn
och känsel, som röd, randig, tyg, fingrar. Röd visar sociala begrepp,
som barn, fru, make, familj, kusin. Foto: Alexander Huth Från www.dn.se"
Så här är det tydligen: "Vi sorterar ord i olika kategorier, och använder en mycket större del av båda hjärnhalvorna än vi trott när vi lyssnar på någon som talar. [Genomgående mina kursiveringar] Det visar den första detaljerade kartan över språket i hjärnbarken.
The Moth är en amerikansk podd där människor berättar sanna och självupplevda historier. Podden har mer fler än 70 000 prenumeranter och laddas ned över en miljon gånger varje månad. Nu har den också hjälpt till att lära oss helt nya saker om hur hjärnan hanterar ord [varför det är så viktigt att alltid använda rätt ord kan du läsa om här] och språk. Sju personer fick lyssna på programmen i flera timmar medan forskare från Berkeleyuniversitetet i Kalifornien studerades deras hjärnor.
– The Moth ordnar tävlingar mellan historieberättare, och det är bara vinnarna som kommer med i podden, så det är alltid intressanta och spännande historier. Detta var verkligen ett superroligt experiment att göra, säger neurologen Alexander Huth.
Han och hans medarbetare använde en magnetkamera som kan registrera mycket snabba förändringar. Sedan kopplade de ihop ord och begrepp i berättelserna med de delar av hjärnan som reagerade.
– Tidigare har forskare bara undersökt hur hjärnan reagerar på vissa konkreta substantiv som djur, verktyg och liknande. Vi ville utvidga det till alla ord som vi använder dagligen, säger Alexander Huth.
Forskarna fick fram en mycket detaljerad karta över hur språket är organiserat i hjärnan. Resultaten publiceras i [den] veckans nummer av tidskriften Nature, och kartan finns också tillgänglig på nätet för alla som vill undersöka den närmare.
Kartan bjöd på flera överraskningar. Hittills har vi trott att det framför allt är vänster hjärnhalva som är ansvarig för språket, men Alexander Huth och hans medarbetare såg att mycket större delar av båda sidorna av hjärnbarken var aktiva. Dessutom använder hjärnan många olika kategorier att sortera in orden i, som uttryck som har att göra med människor, visuella begrepp som färger och former, siffror, platser och liknande.
– Det var förvånande att uppdelningen var så utförlig. Det finns många små områden, och en hel del duplicering. Det är inte bara ett område som handlar om människor utan flera, säger Alexander Huth.  
Hur hjärnan organiserade språket var även förvånansvärt lika hos alla försökspersonerna. Undersökningen visar också vilka ord hjärnan gör mest skillnad på. Sociala begrepp och känslointryck, och hur saker ser ut och känns skiljer sig mest från uttryck om tid och plats. 
 – Ord som handlar om människor är de allra viktigaste. Märkligt nog har det inte studerats så mycket tidigare, säger Alexander Huth.  
 Per Östberg, docent i logopedi vid Karolinska institutet i Stockholm, är imponerad av studien" och uttalar sig i artikeln som du kan läsa här.  Han vill gärna undersöka om kartan kan användas till att se hur hjärnskador kan påverka språket. [Vilket jag tycker vore fantastiskt.] 
 – Före hjärnoperationer där kirurgen måste avlägsna en del av hjärnan kan vi kanske förutsäga vilka språkstörningar patienten kan få. Men hjärnan är mycket flexibel, och när delar av den slås ut kan andra ta över, säger han." [Läs mer om neuroplasticitet här!]  
Se gärna filmen om Kartan över språket nedan!:
"Fakta. Kartan över språket Sju personer med engelska som modersmål fick lyssna på historier från podden The Moth i flera timmar medan forskare vid universitetet i Berkeley i Kalifornien mätte hur deras hjärnor reagerade [enligt vad en magnetkamera visade]. Kartan över hur försökspersonernas hjärnor organiserar språket finns tillgänglig för alla att utforska på här. Programmet kräver en snabb och modern webbläsare för att fungera. Källa: Nature, University of California, Berkeley." Är det inte helt otroligt häftigt?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar