SIDOR

måndag 16 maj 2016

CrémeFraishe som Pauls i Strömsö

Hemmagjord crème fraishe visade Paul Svensson hur en enkelt gör i Strömsö härom dagen. Han gjorde på en hel liter grädde, men så mycket har jag inte användning av, så delade receptet i fyra. "Krämigare creme fraiche får man leta efter och enklare att göra än så här kan det inte bli" som Strömsö skriver på sin hemsida. "Den egna creme fraichen är färsk, fräsch och lätt syrlig. Den kan förvaras i kylen upp till en månad och syrningsprocessen saktar i men fortsätter under den här tiden. Första tiden är den en galet god naturell dipp, veckan efter kanske en smaksatt kallsås för att sedan användas i matlagningen när den mognat än mer." Inte illa va?
Någon sur mjölk hade jag dock inte utan jag satte
1 1/2 tsk mjölk framme över natten så att den surnade

Creme fraishe à la Strömsö-Paul
2 1/2 dl grädde- pastöriserad
1 1/2 tsk surmjölk
Blanda och låt stå framme i rumstemperatur i 2 dygn. Hållbar som attan i kyl.
3 smaksättningar för dippsås eller som kall grillsås:

Bearnaisesmak till grillat kött
1 dl hemgjord creme fraiche
Koka
0,5 gullök
mjuk i
0,5 dl vinäger
0,5 dl vatten
Låt kallna innan övriga ingredienser blandas i
1 kruka dragon, finhackad
1 kruka persilja, f
inhackad salt, peppar 

Äpple och pepparrot till grillad fisk
Blanda
1 dl hemgjord creme fraiche
¾ dl rivet äpple
¾ dl pepparrot salt, peppar 

Citron till grillade grönsaker.
Blanda
1 dl hemgjord creme fraiche
1 citron, zest och hälften av fruktköttet

0,5 msk socker  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar