SIDOR

fredag 9 oktober 2015

Saftigt bröd med zucchini, pumpa eller morötter

Det här receptet fick jag av min gamla konstlärare Odd och det är verkligen fantastiskt gott att göra av gul zucchini. Odd tipsar även om att man kan använda någon annan pumpa, morötter eller rödbetor också, så det ska jag också testa.
Receptet kommer ur Buffé 10/2014 och jag har (som vanligt) modifierat det lite.
Bröd med zucchini, pumpa, rödbetor eller morötter
Smula ner 
drygt 1/4 paket  (ca 15 g) jäst
i en bunke. Tillsätt  
1 msk rapsolja
6 dl kallt vatten 
rör tills jästen löses upp. 

Blanda ihop
2 tsk salt 
2 dl grovrivet kött av pumpa alt annan grönsak)
1/2 tsk nymalen svartpeppar 
1/2 msk hel kummin 
1/2 dl linfrön 
1/2 dl pumpakärnor 
1 dl fullkorns dinkelmjöl
inte fullt 10 dl siktat dinkelmjöl(à ca 650 g) 
Tillsätt det och rör ihop till en smidig deg. 
Täck över med bakduk och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. 
Sätt ugnen på 250°C. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. 
Dela degen i 16 bitar (eller till 3 baguetter, för 1 sats). Rulla till runda bullar (eller forma till avlånga baguetter). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter under bakduk. 

Pensla bröden med vatten och strö över 
flingsalt och hel kummin 
Ställ in plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 225°C. Grädda bröden 15-20 minuter (eller ca 25 minuter för baguetter), tills de får fin färg. 

Avnjut och frys gärna in

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar