SIDOR

fredag 24 juli 2015

Hjälten Arvid Carlsson har lyckats!

Förra sommaren skrev jag om fantastiske Arvid Carlsson, som forskar på att utveckla en medicin för hjärntrötta (och narkoleptiker). Han är drygt 92 år gammal och så rysligt intelligent att han och hans team nu verkar ha lyckats med sitt uppdrag!
Bild lånad från SRP4
Igår fick jag se om reportaget ovan, från SRP4 dagen innan och där berättar Arvid Carlsson (ca 1, 30 in i programmet) om sitt arbete för att komma fram till OSU6162 (orexin) [som du kan läsa mer om här!] hur det fungerar och att det nu provats på ett hundratal patienter under sex månader. Detta dessutom utan att försökspersonerna observerat några som helst biverkningar! 
Jag citerar från SRP4: "När svininfluensan närmade sig Sverige 2009 uppmuntrade myndigheterna till massvaccinationer för att en pandemi inte skulle bryta ut. Redan året efter började misstankarna om att det vaccin man använt, Pandemrix, kunde orsaka narkolepsi. Nu har nobelpristagaren Arvid Carlsson utvecklat en medicin som kan förändra liven för de hundratusentals svenskar som lider av narkolepsi och hjärntrötthet.  
– Det är en substans som har förmågan att påverka en del viktiga signalsubstanser i hjärnan, som dopamin, serotonin, noradrenalin och acetylkolin. Det är ett antal signalsubstanser som betyder väldigt mycket för att reglera till exempel vår vakenhet, vårt känsloliv och våra rörelser, och även våra tankar, säger Arvid Carlsson.  
Substansen OSU6162 regelerar alltså dopaminfunktionen i hjärnan, men till skillnad från andra mediciner som höjer eller sänker dopaminhalten mer radikalt, är den som Arvid Carlsson arbetat med mer kontrollerat.   
Änglalik bild av Arvid Carlsson lånad från www.goteborgdaily.se
– Vi kallar det för en stabiliserare. Istället för att skjuta saker i höjden eller botten så reglerar det systemet så att det lägger sig på en lagom nivå, säger Carlsson. [Genomgående min kursivering]  Personer som lider av narkolepsi kan anfallsvis falla i sömn, och de kan också lida av kataplexi,  perioder av muskelsvaghet och kroppslig trötthet. För personer med de symtomen kan OSU6162 komma att spela stor roll. Det gäller även patienter med hjärntrötthet, till exempel för de som drabbats av stroke."
Tack vare narkolepsi-fallen efter svininfluensa-vaccinationerna tror Carlsson dessutom att det kan ta bara runt tre år innan OSU6162 kan finnas tillgänglig! Min hjälte - Arvid Carlsson - är en ängel utan vingar!

Det borde inte förvåna med tanke på att han tilldelades Nobelpriset i medicin 2000 för sin tidiga upptäckt av signalsubstansen dopamin, men jag är ändå så grymt imponerad av honom att jag skrivit och erbjudit mig som försöksperson om han på något sätt skulle vara i behov av en kvinna som varit hjärntrött i dryga två decennier. Föga förvånande har han inte hört av sig. Inte än i a f...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar