SIDOR

onsdag 18 mars 2015

Balett för perfekt och smidig kropp

Jag dansade balett under hela min uppväxt så därför blir jag väldigt glad över att den fantastiska träningen äntligen får den uppmärksamhet den alltid förtjänat. Jag vill därför dela en artikel ur Aftonbladet.se:
"Klassisk musik och vackra mjuka rörelser. Och så en träningsvärk som heter duga dagen efter. Balett får musklerna att darra när du svarvar fram en smidig danskropp. 
Ballet bar, ballet fit och pilates barre. Fitnessklasserna som hämtar övningar och inspiration från den klassiska baletten blir fler och fler. Dansaren Rebecca Björling leder bland annat ballet bar-klasser på dansskolan House of Shapes i Stockholm.
– Balett är en väldigt bra träningsform. Det ger kroppskontroll och man arbetar med mängder av små muskler som man knappt visste att man har.
 Hela kroppen tränas  
Fitnessklasserna utgår från balettövningar, men med fler snabba upprepningar och styrka.
– Du blir vigare, får bättre hållning och blir starkare. Speciellt benen blir väldigt starka men även rumpa, mage, händer och fötter, ja, hela kroppen. Ju mer du lär dig desto enklare blir det att utföra övningarna – men det blir samtidigt tyngre när du lär dig sträcka, vrida och lyfta med rätt teknik. Att se balett på operan kan vara en dyr historia [sic! att se balett är subventionerat och därför billigare än att gå på t ex musikaler. Att träna balett på t e x Operan kostar däremot en hel del och kräver dessutom att du kan öva samma tid varje vecka för att du ska hänga med] och Rebecca Björling påpekar att baletten nu blir mer tillgänglig när man kan testa en klass på gymmet.
– Det finns en stor glädje i dansen. Jag älskar uttrycket och den klassiska musiken. På vanliga balettlektion­er har man oftast en pianist som spelar live, det blir ett fint samspel mellan två konstformer.
Varför har balettinspirerade träningsklasser blivit så populärt?
– Fitness och hälsa är trendigt i sig. Men det som lockar är nog också balettkroppen. Man får långa muskler. Man ser en slimmad ballerina framför sig. Och man får snygga muskler av balett. Dels är det mycket stretch i träningen, men det handlar även om att man använder så många små muskler och strävar efter längd i varje rörelse. [Min kursivering.]
Bild ur Aftonbladet.se
Så formar du balettkroppen!
Börja med att värma och mjuka upp kroppen.
Gör övningarna lugnt och kontrollerat, utan några häftiga sparkar.
Sträva efter långa, raka linjer i kroppen, ha hellre benet rakt än högt.
Tänk på att benet du står på ska vara starkt och rakt, gärna med vikten på främre delen av foten. Använd gärna ett räcke eller en stol som balettstång, eller utmana balansen och kör utan.
Gör ett varv av övningarna om du är nybörjare och två varv om du känner dig stark.
Ta en kort paus och glöm inte bort att stretcha mellan övningarna.
TÄNK PÅ RYGGEN  
Hållningen är A och O. Tänk att ryggraden ska vara helt rak, som ett streck från huvudet till svanskotan. Ha lång hals och nacke utan att sticka ut hakan. Axlar och höftben ska vara symmetriska och peka rakt fram. [Tänk dig att du har en lina som sitter på toppen av huvudsvålen och drar dig rakt uppåt!]  
Utåtvridningen börjar från höften [och du ska alltid ha knäet rakt ovanför tårna för att inte skada dig.]. Börja med att stå med fötterna bredvid varandra, vrid ben och fötter utåt till en första position. Sikta snarare på en V-form än 180 graders vinkel. Det är viktigt att när du böjer knäna så ska de hamna över tårna, och inte falla ut eller in."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar