SIDOR

söndag 7 december 2014

Saffransplättar med hallonkompott

Äntligen dags för lite julsmaker! Eller julsmaker; jag använder gärna saffran året runt men i december formligen frossar jag i det! Saffransplättar har jag inte gjort tidigare, men de är ju verkligen underbara! 
Saffransplättar 4 stora port
3 dl mjölk 
1/4 g saffran (=1/2  påse) 
Värm mjölken med mortelstött saffranen i. Kyl kastrullen i kallt vatten och häll i
3 dl vispgrädde 

Blanda
2 dl mandelmjöl
½ dl psylliumhusk 
1/2 dl florsocker 
1/2 tsk salt 
i en bunke. Tillsätt vätskan och blanda till en slät smet. Rör ner
3 ägg 
Låt gärna smeten stå ett par timmar före stekning.
Stek i plättjärn i smör.
smör till stekning 
Hallonkompott 
250 g frysta hallon 
1 dl strösocker 
Koka upp de frysta björnbären med sockret.
1/2 färskpressad citron
ev lite potatismjöl eller maizena majsstärkelse
Tillsätt cintronjuicen och koka i några minuter. Rör försiktigt så att bären håller sig så hela som möjligt. Red ev med
lite maizena.
Avnjut genast
På det hela taget anser jag att doften av saffran är doften av lycka och använder gärna den och den saffransgula färgen som manifestation av just lycka. En riktigt lycklig månad framåt alltså! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar