Mjuk Pepparkaka med pumpa
40 g smör
110 g socker
25 g vit sirap
Vispa smör, socker, sirap luftigt.
Blanda ihop
130 g siktat dinkelmjöl
6 g bikarbonat
5 g pepparkakskrydda*)
och tillsätt
250 g riven pumpa
Vispa ihop
1 ägg och
100 g mjölk
värm till 37 C.
Blanda in de torra ingredienser och sedan mjölken i det vispade smöret lite i taget och rör smeten slät.
Smörj en form med smör och fyll den till hälften, Ställ in i 225 C ugn, sänk till 175 C och baka i 30 minuter eller till torr kärna. Låt svalna.
Vanilj-creme fraiche
2 dl creme fraiche
1 dl florsocker
1 vaniljstång
Dela och skrapa ur vaniljen. Blanda med creme fraiche och florsocker. Vispa med elvisp till krämig konsistens- Täck den svalnade kakan och avnjut.
*) Pepparkakskrydda
4 delar mald kanel
3 delar nymortlad kryddnejlika
3 delar nymalen kardemumma (jag har kärnor i en ny pepparkvarn)
4 delar torkad och mald ingefära
Är man riktigt ambitiös kan man t o m mala kanelen själv, men det struntar jag i. Kryddnejlika och kardemumma mortlar man dock, för det är så oerhört mycket godare att det inte går att jämföra. Blanda samman allt och förvara i en tättslutande burk
*) Pepparkakskrydda
4 delar mald kanel
3 delar nymortlad kryddnejlika
3 delar nymalen kardemumma (jag har kärnor i en ny pepparkvarn)
4 delar torkad och mald ingefära
Är man riktigt ambitiös kan man t o m mala kanelen själv, men det struntar jag i. Kryddnejlika och kardemumma mortlar man dock, för det är så oerhört mycket godare att det inte går att jämföra. Blanda samman allt och förvara i en tättslutande burk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar