SIDOR

fredag 5 december 2014

Pepparkaka med pumpa

Ok. ett recept till med pumpa måste det bli, för den är så oerhört saftig och god och så innehåller den ju pepparkakskrydda med. Recept på egen sådan längst ned *)!
Mjuk Pepparkaka med pumpa
40 g smör  
110 g socker  
25 g vit sirap  
Vispa smör, socker, sirap luftigt. 
Blanda ihop
130 g siktat dinkelmjöl  
6 g bikarbonat  
5 g pepparkakskrydda*)  
och tillsätt
250 g riven pumpa  

Vispa ihop
1 ägg och
100 g mjölk   
värm till 37 C.
Blanda in de torra ingredienser och sedan mjölken i det vispade smöret lite i taget och rör smeten slät. 

Smörj en form med smör och fyll den till hälften, Ställ in i 225 C ugn, sänk till 175 C och baka i 30 minuter eller till torr kärna. Låt svalna.

Vanilj-creme fraiche  
2 dl creme fraiche  
1 dl florsocker  
1 vaniljstång  
Dela och skrapa ur vaniljen. Blanda med creme fraiche och florsocker. Vispa med elvisp till krämig konsistens- Täck den svalnade kakan och avnjut.

*) Pepparkakskrydda
4 delar mald kanel 
3 delar nymortlad kryddnejlika 
3 delar nymalen kardemumma (jag har kärnor i en ny pepparkvarn)
4 delar torkad och mald ingefära
Är man riktigt ambitiös kan man t o m mala kanelen själv, men det struntar jag i. Kryddnejlika och kardemumma mortlar man dock, för det är så oerhört mycket godare att det inte går att jämföra. Blanda samman allt och förvara i en tättslutande burk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar