John O'Keefe bild lånad ur DN |
Jag slukar artiklar som de i DN 7 december.
För att citera just John O'Keefe där:
– Jag är beroende av forskning. Att försöka förstå hur en enskild cell fungerar, eller hur en grupp av celler fungerar, det är det som får mig att klara mig genom dagar och veckor utan resultat.--- –Jag har alltid trott att medvetandet finns i hjärnan. Men vi vet inte hur en grupp nervceller på något sätt kan samarbeta och skapa detta medvetande. Vi vet inte ens vad som är skillnaden mellan medvetna och omedvetna processer, säger han.
Läs gärna hela den artikeln här.
May-Britt och Edvard L Moser i sitt laboratorium i Trondheim bild ur DN |
– Men jag var intresserad av all vetenskap, från paleontologi, till geologi, till fysik, till allt om universum, till etologi. Jag visste inte vad jag ville men jag läste om allt, säger han. På universitetet i Oslo började han studera kemi, men det var inte så intressant som han hade väntat sig. Så blev han vän med May-Britt, och de bestämde sig för att läsa psykologi ihop.
– Det som intresserade oss bägge var den biologiska grunden för beteenden. Men det var bara någon enstaka sida om det i kursböckerna.
Det känns särskilt lockande just för att de arbetat så när, Trondheim ligger ju bara ca 25 mil från Östersund, där jag bott större delen av mitt liv.
Ovan kan du se hela föreläsningarna
Professor Edvard Moser var näst på tur och föreläste bland annat om de hexagonala [sexkantiga] mönster som rutnätscellerna skapar i hjärnan.
Professor May-Britt Moser inledde sin föreläsning med en kort film som --- fick publiken att skratta högt. Den föreställde en mus som försökte ta med sig ett kex upp på en avsats, vilket enligt May-Britt Moser kunde jämföras med en forskare som försöker lösa ett vetenskapligt problem. Efter många misslyckanden fick musen till slut med sig kexet. [Du kan se en annan film med paret Moser och en mus här.]
– Vetenskap är ett fält där det omöjliga kan bli möjligt, sa hon. Hon föreläste sedan bland annat om hur rutnätscellerna och andra celler påverkar platscellerna, om celler i entorhinalcortex som känner av hastighet och om hur lukt kan förknippas med platser", som KI skriver på sin hemsida.
Hör mer om hur paret Moser träffades här och om deras fantastiska relation till råttorna och mössen här.
Filmen May-Britt Moser började sin Nobel-föreläsning med.
Detta är alldeles innan musen lyckas efter massor av miss-
lyckades. Hennes tal börjar ca 1,55 in i Nobel-föreläsningarna
– Vetenskap är ett fält där det omöjliga kan bli möjligt, sa hon. Hon föreläste sedan bland annat om hur rutnätscellerna och andra celler påverkar platscellerna, om celler i entorhinalcortex som känner av hastighet och om hur lukt kan förknippas med platser", som KI skriver på sin hemsida.
I SVTs sändning från Nobelstudions del 3 finns också
döttrar Isabel och Ailin, berättar bl a om råttor och möss de
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar