SIDOR

lördag 29 november 2014

"Lillajul" o "Lille julafton" är exempel på lokala firanden vid olika tider

Jag tycker att det här med lokala seder och olika firanden är så spännande! Visst blir man lite lycklig av att fira med?
Härom året fick jag t ex reda på att Lille julafton alltid firas 23 december, fastän jag aldrig ens hört talas om det tidigare när jag bott i Norrland och Stockholm. Det ska ha firats här i Skåne sedan åtminstone 1775, då den blev tidigast känt (troligen från någon skrift).
Båda flaggbilderna är egna montage
Dagen före julafton förbereds högtiden utan särskilda krav på t ex religiösa traditioner eller plikter (än att kanske provsmaka skinkan, antar jag). Människor vill gärna vara lediga då för att pyssla hemma. Före reformationen, som inleddes 1520, firades traditionellt i västnorden vad som på olika ställenkallades SjursmässTorlaksmässan eller Tollesmässan. Sjursmäss kallades den katolska högtiden i Jämtland, Härjedalen, Trøndelag och Nordland (ett norskt fylke mellan Troms och Nord-Trøndelag). Det firades till minne av det lokala helgonet Sigurd, som varit ärkebiskop i Nidaros  [Trondheims] stift. I Norge har båda formerna, Sjur och Sigurd, namnsdag den 23 december. Därför har också Sjursmässodagen utnämnts till flaggdag för Jämtlandsflaggan. 23 december är ju också är svensk flaggdag så då kan man hissa båda flaggorna!  Det finns också teorier att det istället firades för att hylla Sigurd fafnesbane, en legendarisk drakdödare
Torlaks- eller Tollesmässan firas till åminnelse av den isländske biskopen Thorlákr Thorhallsson (d. 1193) i isländska Skálholt. Han började dyrkas som helgon några år efter sin död och Þorláks-kulten, som det stavas på Island, var populär där, på Färöarna liksom i västra och norra Norge under medeltiden. Helgonförklaringen var i o f s inte formellt sanktionerad av den dåvarande påven, men påve Johannes Paulus II godkände Þorláks helgonstatus 1984 och förklarade honom även därmed som Islands officiella skyddshelgon!
Lilla jul firas både i svensktalande Österbotten och på Åland
Härom dagen skrev också Strömsö om att de skulle fira Lilla jul. Jag skrev därför och frågade när och hur det firas och fick svar av Camilla:
"Här i svensktalande Österbotten [och jag har även nu tagit reda på att det firas på svensktalande Åland, vars flagga är på bilden] firar vi Lilla jul kvällen innan 1:a advent [ikväll alltså!] Underbar tradition med Lilla julgran, julbord och Lilla julklappar!  En härlig familjesammankomst!" Det låter sannerligen som en försmak till julafton.
Ovan visas hur Lilla jul firas i Österbotten

Så då ber jag att få tillönska en riktigt god Lilla jul i kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar