SIDOR

söndag 28 september 2014

Antidepressiva mikrober i jorden

Det är egentligen inte alls konstigt att jag mår så mycket bättre när jag planterat eller ö h t hållit på med växter och jord. Som jag tidigare skrivit finns det massor med forskning som visar hur läkande odlande är för de flesta medicinska tillstånd. Exempelvis var det förr vanligt att t ex patienterna på Frösö sjukhus, liksom även på alla andra mentalsjukhus, precis som dagens utbrända, fått och får energi och livsglädje åter av att odla. För min egen del är det ett enormt hälsomässigt lyft att odla själv och uppleva miraklet med hur små frön utvecklas till stor, vacker och god växtlighet.
Vanlig jord innehåller antidepressiva mikrober helt utan biverkningar!
Jag läser nu också att det faktiskt visat sig finnas mikrober i jorden som är antidepressiva, vilket är något som inte alls förvånar mig. Jag översätter därför delar av Bonnie L. Grants text från www.gardeningknowhow.com:
"Jord-mikrober har visat sig ha liknande effekt på hjärnan, men helt utan biverkningar eller risk för beroende. Lär dig tygla de naturliga antidepressiva ämnena i jorden och bli både lyckligare och friskare.
Min  surjordshörna med Praktmagnolia, gul och  syrenlilla
Rhododendron och en hybrid mellan amerikanskt och skogsblåbär
Naturlig bot har funnits under århundradena [som t ex folkmedicin] och där talas om hur man kunnat bota nästan vilka fysiska krämpor, precis som mentala problem som helst. Gamla medicinmän och -kvinnor visste nog inte varför något fungerade utan bara att det gjorde det. Moderna vetenskapsmän har nyligen avslöjat varför många gamla medicinalväxter och metoder fungerar, vilket tidigare varit okänt, fast de ändå varit en viktig del av vår livscykel. Sambandet mellan jordmikrober och mänsklig hälsa har nu studerats och bevisats. --- Mycobacterium vaccae är ett ämne som studerats och har visat sig ha effekten att den speglar neuroner [hjärnceller] på samma sätt som Prozac gör. Bakterien, som finns i jord, kan stimulera serotoninproduktionen, vilket gör dig avslappnad och lyckligare. Studier gjordes på cancerpatienter och de rapporterade en bättre livskvalitet och mindre stress.  Serotonin har sammankopplats med problem som depression, oro, tvångssyndrom och bipolaritet [tidigare kallat manodepresivitet]. Bakterien verkar vara naturligt antidepressiv i jord och har inga biverkningar.
Mogna och omogna björnbär
Dessa antidepressiva mikrober i jorden kommer fram av något så enkelt som att leka i jorden. De flesta ivriga odlarna kan berätta att deras trädgård är deras lyckliga plats och att det praktiska trädgårdsarbetet minskar stress och höjer humöret. Det faktum att det nu finns vetenskapliga bevis för det gör det än mer trovärdigt att dessa odlingsberoende har rätt. Närvaron av en antidepressiva mikrober i jorden är ingen överraskning för många av oss som själva upplevt fenomenet. Att nu få vetenskapligt stöd för det är fascinerande, men ingen chock för oss lyckliga odlare. Antidepressiva mikrober i jorden undersöks också om de kan öka våra kognitiva förmågor [som t ex minne, inlärning, uppmärksamhet, koncentration, problemlösning, simultankapacitet, språklig förmåga och orienteringsförmåga. Alltså mycket av det jag själv har problem med efter mina hjärnblödningar] .---
Greta lycklig av att andas in inte bara rosendoft
utan också antidepressiva mikrober i jorden
Antidepressiva mikrober i jorden gör att cytokinnivån höjs, vilket innebär att vi producerar högre nivåer av serotonin. Bakterien testades både genom injektioner och i fodret till råttor och det resulterade i högre kognitiva förmågor, lägre stressnivå och bättre koncentration på olika uppgifter än kontrollgruppen.
Odlare andas in bakterien, har direktkontakt med den och får den i sitt blodomlopp om de har ett sår eller någon annan väg för en infektion. De naturliga effekterna av antidepressiva mikrober i jorden kan finnas kvar i upp till 3 veckor [!] visar råttexperimenten. Så ge dig ut och lek i jorden och förbättra humöret och ditt liv!
Källor: Identification of an Immune-Responsive Mesolimbocortical Serotonergic System: Potential Role in Regulation of Emotional Behavior,” av Christopher Lowry m fl, publicerad online 28 mars, 2007 i Neuroscience.  http://www.sage.edu/newsevents/news/?story_id=240785,  http://extension.oregonstate.edu/lane/sites/default/files/images/gg607.pdf (pg 12) Mind & Brain/Depression and Happiness – Raw Data Is Dirt the New Prozac? av Josie Glausiusz, Discover Magazine, luli 2007"
Greterolotten är alltså också min medicin och inte bara skafferi och njutning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar