Jag har skrivit tidigare om den fantastiska
Manuka-honungen, som kan bota sjukdomar orsakade av
antibiotikaresistenta bakterier. Även helt vanlig
honung är egentligen helt fantastisk eftersom
honung inte kan ruttna, mögla eller surna. Bakterier kan faktiskt inte växa i den rena naturprodukten
honung.
Honung skapas av bin, utan direkt inblandning från människorna av råvarorna nektar från blommor och söta växtsafter från blad och barr. Egentligen samlas honungen som binas reservförråd och det innehåller därför inga tillsatser alls, utan smaken beror helt på från vilka växter bina hämtat sin nektar. Honung består till ca 80% av druvsocker och fruktsocker, som är enkla sockerarter som ger snabb energi eftersom den direkt sugs upp av kroppen. Honung innehåller också antibiotikaliknande substanser, som kallas
inhibiner. Dessa tål inte uppvärmning och är känsliga för ljus. Därför bör honung förvaras både svalt och mörkt.
|
Honung är den enda mat som inte ruttnar. en burk honung kan ätas i mer än tretusen år.
bild lånad från tumblr.com/ |
Honung är så bra för
hälsan eftersom det innehåller pollenrester, värdefulla matsmältningsenzymer och
Acetylkolin, som bl a sänker blodtrycket, ger god sömn och hjälper kroppen att behålla en god hjärnkapacitet.
Honung innehåller även flera ämnen som verkar som
antioxidanter och vitaminer som
C,
B1 och
B2, liksom mineraler som
kalcium,
kalium,
magnesium bland många andra,
Honung kan
jäsa om den innehåller för mycket vatten. Det är den processen vikingarna använde för att göra
mjöd, som du hittar recept till
här!
Så var det det där med hållbarheten. 1922 hittades den egyptiske farao
Tutankhamuns grav, som då legat orörd i drygt 3000 år. Bland alla skatter som bl a mängder av guld fanns krukor med
honung, liksom vin, spannmål och ost. Det enda som inte förstörts utan fortfarande var möjligt att ta var just
honungen. kan både
skikta sig och bilda rimfrostmönster p g a vattenhalten, men det är dock inget fel på smaken pga det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar