SIDOR

måndag 25 augusti 2014

Honung ätbar även efter tretusen år!

Jag har skrivit tidigare om den fantastiska Manuka-honungen, som kan bota sjukdomar orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. Även helt vanlig honung är egentligen helt fantastisk eftersom honung inte kan ruttna, mögla eller surna. Bakterier kan faktiskt inte växa i den rena naturprodukten honung.
Härlig honung från Bi-Hans och Siv Gustafsson i Sandvången
Honung skapas av bin, utan direkt inblandning från människorna av råvarorna nektar från blommor och söta växtsafter från blad och barr. Egentligen samlas honungen som binas reservförråd och det innehåller därför inga tillsatser alls, utan smaken beror helt på från vilka växter bina hämtat sin nektar.  Honung består till ca 80% av druvsocker och fruktsocker, som är enkla sockerarter som ger snabb energi eftersom den direkt sugs upp av kroppen. Honung innehåller också antibiotikaliknande substanser, som kallas inhibiner. Dessa tål inte uppvärmning och är känsliga för ljus. Därför bör honung förvaras både svalt och mörkt.
Honung är den enda mat som inte ruttnar. en
burk honung kan ätas i mer än tretusen år.

bild lånad från tumblr.com/
Honung är så bra för hälsan eftersom det innehåller pollenrester, värdefulla matsmältningsenzymer och Acetylkolin, som bl a sänker blodtrycket, ger god sömn och hjälper kroppen att behålla en god hjärnkapacitet. Honung innehåller även flera ämnen som verkar som antioxidanter och vitaminer som C, B1 och B2, liksom mineraler som kalcium, kaliummagnesium bland många andra,
Honung kan jäsa om den innehåller för mycket vatten. Det är den processen vikingarna använde för att göra mjöd, som du hittar recept till här!
Så var det det där med hållbarheten. 1922 hittades den egyptiske farao Tutankhamuns grav, som då legat orörd i drygt 3000 år. Bland alla skatter som bl a mängder av guld fanns krukor med honung, liksom vin, spannmål och ost. Det enda som inte förstörts utan fortfarande var möjligt att ta var just honungen.  kan både skikta sig och bilda rimfrostmönster p g a vattenhalten, men det är dock inget fel på smaken pga det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar