SIDOR

lördag 21 juni 2014

Beroendeframkallande solen och sommarens början!

Idag, 21 juni kl 12:51 börjar den astronomiska sommaren eller sommarsolståndet. Den meteorologiska sommaren definieras av när dygnsmedeltemperaturen är minst 10°  fem dagar i följd. Här i Jämtland snöade det igår på midsommaraftonen och i morse var det vara 4,5°, så det känns inte så. Den meteorologiska sommaren kan dock inte återgå till vår och det har ju varit varmt och fint en dryg vecka + att normalt kommer den 29 maj, så det är sommar nu. Punkt och slut.
DN berättade igår att hudcancerforskaren David Fisher vid Harvard Medical School i USAs Boston funnit en möjlig förklaring till varför vi gärna fortsätter sola trots risken för cancer. "När solens ultravioletta strålar träffar huden frisätts endorfin, som också kallas må bra-hormonet'. Endorfin är ett morfinliknande hormon, som binder till samma receptorer i nervsystemet som smärtstillande läkemedel, morfin och heroin."
– Därför minskar endorfinet smärta, och får oss att må bra. Men det betyder också en risk för beroende hos en del personer. I vår studie ville vi ta reda på om det kan förklara varför vissa människors solbeteende liknar ett 'solberoende', säger David Fisher i DN.  "Han och hans medarbetare rakade bort delar av pälsen på en grupp möss som fick vistas i UVB-ljus fem dagar i veckan under sex veckor. Mössen utsattes för UVB-strålning som motsvarar 20-30 minuter i solen en sommardag i Florida. En grupp möss fungerade som kontrollgrupp.  Efter en vecka var endorfinhalterna förhöjda i blodet bara hos de möss som fick UV-strålning på sin hud. Deras smärttröskel var också ­högre än hos de gnagare som ingick i ­kontrollgruppen.
Efter sex veckor fick mössen ­läkemedel som blockerade endorfinets verkan i kroppen. De möss som utsatts för UVB-strålar visade då tecken på abstinens."
– De darrade och hackade tänder, och undvek platsen i buren där de fick läkemedlet som blockerar endorfin. Det var ett beroendeliknande tillstånd, säger David Fisher.
Jag är helt klart beroende av solen; jag erkänner!
"Resultaten går enligt forskarna att överföra till människor. Vem som är i riskzonen för 'solberoende' vet inte forskarna.
 – Än så länge kan vi bara spekulera. Men det handlar om ett överdrivet solande, också i solarium. Eller när både humör och sömn blir sämre när solen försvinner, säger David Fisher.  Den nya studien ger enligt forskaren ytterligare bevis för att vi bör undvika att vara för mycket i solen.
 – Det är förvånande att vi är ­programmerade att bli beroende av cancerframkallande UV-strålning. Sannolikt beror det på att solljuset bildar det viktiga D-vitaminet i ­huden.  ---Den nya studien publiceras i ­vetenskapstidskriften Cell." Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige enligt DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar