SIDOR

söndag 27 april 2014

Om jord och näring - senaste forskningsrönen

DN skrev igår att forskare på SLU tycker att specialjord för olika odlingar främst är ett sätt för producenterna att tjäna pengar på okunniga odlare. ”Handlare och tillverkare lurar i folk att det måste vara olika jord till olika växter”, säger Tom Ericsson, docent i ekologi och miljövård vid Sveriges Lantbruksuniversitetvid, SLU i Uppsala.
Jord i kruka
– Till gruppen örter hör till exempel en otrolig blandning av växter. Att det skulle finnas en jord som passar speciellt till den gruppen och mindre bra till andra stämmer helt enkelt inte enligt Ericsson.
När Testfakta ringer upp jordtillverkaren Hasselfors för att örtjord har precis samma innehåll som deras egen nästan hälften så dyra grönsaksjord menar dock Pia Holmberg, som är produktspecialist, att de inte alls lurar konsumenterna.
 – Det är som i livsmedelsbutiken, du kan köpa färdiga grytbitar eller skära samma kött själv. Det handlar om enkelhet och bekvämlighet. I trädgårdshandeln är det mycket folk såhär års och personalen har inte möjlighet att ge råd till alla, därför är det bra med olika påsar, säger hon.
Faktaruta ur DN
De skriver ger även "tips om Växtnäring", men de stämmer inte. Dels så ska man absolut inte gödla med sin urin om man äter mediciner eller t ex p-piller, vilket de inte påpekar. Då kan urinen vara väldigt miljöfarlig. För det andra så presenterade samme Tom Ericsson, vid SLU i Uppsala nyligen sina slutsatser att alla växter behöver ungefär samma proportioner av näringsämnen och att det går alltså utmärkt att använda en sorts gödning till allt från kaktusar till tomater. Oavsett art är det samma proportioner av 14 näringsämnen som alla växter behöver. Om man dessutom inser att en liten planta behöver mindre näring än en stor, så har man en framgångsrik strategi för hur man ska gödsla i princip alla växter i sin trädgård. Då behöver man inte längre köpa olika sorters gödselmedel, och man behöver inte köpa specialgödslad jord för olika sorters växter.
Näringslösningen Blomstra har visat sig ha rätt
sammansättning av näringsämnen, med ungefär
samma proportioner som växterna själva
innehåller. Alla växter är beroende av 14 olika
näringsämnen i rätt proportioner för att trivas.
Tom Ericsson menar också att viktigast är att gödsla lite men ofta! Han visar att om man tillför en utspädd lösning av 1 ml Blomstra till en liter vatten varje gång man vattnar så får växterna precis den mängd näring de behöver, och dessutom i precis rätt proportioner! Mycket näringskrävande växter, som t ex tomater, behöver att man ökar dosen till maximalt 4 ml per liter innan risk för näringsläckage uppstår. 
Inget annat gödsel behöver då tillföras jorden innan. När växten blir större behöver den dock givetvis mer vatten och när man vattnar mer får då också , och växten automatiskt mer näring. Det allra bästa med just den här principen är att man aldrig riskerar att övergödsla sina växter. 
Proportioner av näringsämnen på bild lånad från www.naturochtradgard
Om man däremot ger växterna jord som är övergödslad i början på växtsäsongen är risken stor att näringen läcker ut eftersom växterna inte kan ta upp så mycket näring när de är riktigt små. De behöver dock mer och mer näring då  tillväxten kommit igång. Av den anledningen är så kallat långtidsverkade gödsel helt onödigt. Med sådan får växterna mest näring när de minst behöver den och näringshalten minskar så att när växterna blivit riktigt stora så har näringen ofta tagit slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar