Nu är det dags att skriva om alla goda egenskaper färgglad frukt och bär också har och jag lånar från en artikel ur Buffé:
färgglada bondbönor, polkabetor och morötter från Ås Trädgård |
I dag vet forskarna att färgen på frukt och grönsaker signalerar näring och hälsa. Vi kan alltså lita på våra ögon som instrument och frossa i naturliga färger. ---
Blått är mångas favoritfärg, men när man i experiment färgar maten blå vill många inte äta den. Grönt, brunt och rött är populära matfärger, men svensk husmanskost blir lätt väl brun. Stekta köttbullar med brunsås och oskalad potatis på en vit tallrik känns som en dyster historia. Med några rårörda lingon, snabbinlagd gurka eller gröna ärter lyfter rätten direkt.
Gröna egenskaper Mörkgröna grönsaker, till exempel grönkål, spenat, mangold, broccoli, rucola och ärter är rika på folat, mineralämnen och fibrer. Folat är ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Det är viktigt att få tillräckligt med folat innan man blir gravid, eftersom det behövs för att fostret ska utvecklas normalt. Kalcium är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. I de gröna grönsakerna finns även K-vitamin, som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium.
Röda egenskaper Den röda färgen i tomater, paprika och vattenmelon och den rosa färgen i grapefrukt och vattenmelon är en antioxidant som heter lykopen. Det finns forskningsresultat som visar att lykopen minskar risken för blodpropp och vissa typer av cancer.
När lykopen får koka, gärna ihop med olja eller något annat fett, till exempel i en mustig italiensk tomatsås, blir det värdefulla näringsämnet lättare för kroppen att ta upp. Med tanke på lykopenet är en klick ketchup på pastan nyttigare än många tror.
vackra och gott nyttiga auberginer |
Äter man en deciliter blåbär eller andra små bär får man i sig mer skal och därmed mer antioxidanter än om man äter samma mängd stora bär som jordgubbar och druvor."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar