SIDOR

onsdag 30 april 2014

Att tänka på i Valborg

Hundar är ofta rädda för smällare, så smäll inte sådana ikväll!
Innan du tänder majbrasan bör du också kolla så ingen igelkott flyttat in där o då blir grillad levande!
De handtama igelkottar vi hade i Brunflo hette alltid Iggy och Peggy
Ha så kul o fira in våren ordentligt utan att skrämma djur!
"Trevlig Valborg
Tänk på djuren och skjut inga smällare
Sjung och vad glad" på jamska
Den fina bilden ovan har jag lånat av Solveig Eriksson‎!

tisdag 29 april 2014

Trondheims cykellift


Notis ur senaste National Geographic
När jag läste senaste National Geographic måste jag erkänna att jag tyckte det kändes oerhört pinsamt att jag inte hade någon som helst aning om cykelliften TrampeTrondheim är ju ändå den närmaste storstaden till Östersund och jag hade inte den blekaste aning om att det ens finns något sådant som en cykellift.
På deras hemsida (ovan) hittade jag förklaringen "Trampe är världens första cykelhiss. Prototypen av hissen byggdes [redan!] 1993. På 15 år Trampe  knuffat mer än 200 000 cyklister uppför den 130 meter långa BrubakkenTrondheimTrampe blev ganska raskt en av Trondheims största turistattraktioner.  2013 uppgraderades Trampe för att uppfylla nya säkerhetsregler. Den nya versionen markedsfös under namnet CycloCable® av SKIRAIL, som tillhör franska POMA-gruppen, leverantör av mer än 8 000 repbanor på alla kontinenter."
Se gärna filmen om Trampe ovan!
Fascinerande vad det finns mycket fantastiskt på så nära håll ändå!

måndag 28 april 2014

Hjärnan och våren

Igår morse förklarade duktiga neuroforskaren Katarina Gospic, som jag även skrivit om tidigare, vad som händer i hjärnan under våren i Nyhetsmorgon.
Du kan se Katarina Gospic förklara varför vi blir som vi blir på
våren i Nyhetsmorgon här en vecka framåt i tiden
Hon är en så oerhört entusiastisk och bra föredragshållare att alla bör kunna förstå vad som verkligen händer i vårt mest fantastiska organ och varför det gör att vi upplever våren som vi gör. Att när det är mer ljus blir vi piggare eftersom produktionen av sömnhormonet melatonin minskar i våra hjärnor. I och med allt som växer och alla dofter påverkas också vårt dopaminsystem så att vi får en ordentlig lycko-kick. 
Min lilla Stad  från Frösön igår. Det har verkligen blivit
vår här nu, fantastiskt nog!
Allt beror främst på de stora skiftningar som vi har här i Norden alltså. D v s även det faktum att vissa blir väldigt deprimerade på våren. Det beror på att vårt dopaminsystem inte riktigt hänger med i de snabba skiftningarna. Då tipsar hon om att se till att få ljus, kanske t o m ljusterapi om det är väldigt jobbigt. Dessutom tipsar hon om träning, sömn och bra mat för att vi ska må riktigt bra.


söndag 27 april 2014

Om jord och näring - senaste forskningsrönen

DN skrev igår att forskare på SLU tycker att specialjord för olika odlingar främst är ett sätt för producenterna att tjäna pengar på okunniga odlare. ”Handlare och tillverkare lurar i folk att det måste vara olika jord till olika växter”, säger Tom Ericsson, docent i ekologi och miljövård vid Sveriges Lantbruksuniversitetvid, SLU i Uppsala.
Jord i kruka
– Till gruppen örter hör till exempel en otrolig blandning av växter. Att det skulle finnas en jord som passar speciellt till den gruppen och mindre bra till andra stämmer helt enkelt inte enligt Ericsson.
När Testfakta ringer upp jordtillverkaren Hasselfors för att örtjord har precis samma innehåll som deras egen nästan hälften så dyra grönsaksjord menar dock Pia Holmberg, som är produktspecialist, att de inte alls lurar konsumenterna.
 – Det är som i livsmedelsbutiken, du kan köpa färdiga grytbitar eller skära samma kött själv. Det handlar om enkelhet och bekvämlighet. I trädgårdshandeln är det mycket folk såhär års och personalen har inte möjlighet att ge råd till alla, därför är det bra med olika påsar, säger hon.
Faktaruta ur DN
De skriver ger även "tips om Växtnäring", men de stämmer inte. Dels så ska man absolut inte gödla med sin urin om man äter mediciner eller t ex p-piller, vilket de inte påpekar. Då kan urinen vara väldigt miljöfarlig. För det andra så presenterade samme Tom Ericsson, vid SLU i Uppsala nyligen sina slutsatser att alla växter behöver ungefär samma proportioner av näringsämnen och att det går alltså utmärkt att använda en sorts gödning till allt från kaktusar till tomater. Oavsett art är det samma proportioner av 14 näringsämnen som alla växter behöver. Om man dessutom inser att en liten planta behöver mindre näring än en stor, så har man en framgångsrik strategi för hur man ska gödsla i princip alla växter i sin trädgård. Då behöver man inte längre köpa olika sorters gödselmedel, och man behöver inte köpa specialgödslad jord för olika sorters växter.
Näringslösningen Blomstra har visat sig ha rätt
sammansättning av näringsämnen, med ungefär
samma proportioner som växterna själva
innehåller. Alla växter är beroende av 14 olika
näringsämnen i rätt proportioner för att trivas.
Tom Ericsson menar också att viktigast är att gödsla lite men ofta! Han visar att om man tillför en utspädd lösning av 1 ml Blomstra till en liter vatten varje gång man vattnar så får växterna precis den mängd näring de behöver, och dessutom i precis rätt proportioner! Mycket näringskrävande växter, som t ex tomater, behöver att man ökar dosen till maximalt 4 ml per liter innan risk för näringsläckage uppstår. 
Inget annat gödsel behöver då tillföras jorden innan. När växten blir större behöver den dock givetvis mer vatten och när man vattnar mer får då också , och växten automatiskt mer näring. Det allra bästa med just den här principen är att man aldrig riskerar att övergödsla sina växter. 
Proportioner av näringsämnen på bild lånad från www.naturochtradgard
Om man däremot ger växterna jord som är övergödslad i början på växtsäsongen är risken stor att näringen läcker ut eftersom växterna inte kan ta upp så mycket näring när de är riktigt små. De behöver dock mer och mer näring då  tillväxten kommit igång. Av den anledningen är så kallat långtidsverkade gödsel helt onödigt. Med sådan får växterna mest näring när de minst behöver den och näringshalten minskar så att när växterna blivit riktigt stora så har näringen ofta tagit slut.

lördag 26 april 2014

Visa dig mer kompetent!!!

Det här med att det har betydelse hur vi klär oss för hur vi uppfattas är något som jag alltid varit övertygad om. Om inte annat så blev det väldigt tydligt för mig i tonåren när jag praktiserade på en advokatbyrå att jag behandlades helt olika i dräkt där jämfört med när jag umgicks med mina vänner helt annorlunda klädd och sminkad.
Rött läppstift,  med pärlhalsband och uppsatt hår uppfattas
kvinnor som mer intelligenta än korthåriga osminkade
För ett tag sedan läste jag också rubriken Forskare i psykologi: Så ska du se ut för att uppfattas som kompetent i MetroAngela Ahola, som är doktor i psykologi specialiserad på psykologin bakom det första intrycket, stereotyper, juridiska bedömningar och ickeverbal kommunikation säger där:
- En formellt klädd person uppfattas som mer kompetent och intelligent, så mörk kavaj är bra vid t ex en anställningsintervju. Lägg gärna till ett smycke eller en röd accessoar, det signalerar självförtroende. Men inte för mycket, det får inte bli pråligt.
Hennes forskning visar att vi bildar oss en uppfattning om andra människor bara genom att titta på dem. Det är givetvis frågan om fördomar, som kan vara omedvetna, vilket gör dem väldigt svåra att påverka.
- Till exempel anses män automatiskt vara mer kompetenta än kvinnor, berättar Ahola vidare. Självklart handlar det om fördomar, oftast omedvetna, och sådana är svåra att göra något åt på kort sikt. Ahola fortsätter att tipsa om hur vi kan utnyttja dem:
- Sminkade kvinnor framstår också som mer kompetenta, och därför är det bra att använda eyeliner, rouge, och kanske ett rött läppstift. När det gäller håret uppfattas brunetter som smartare än blondiner, och korthåriga som mer kompetenta än långhåriga. Så sätt upp långt hår i en stram frisyr, speciellt om du är ljus.
I Hultsfred 1988 såg jag inte kompetent ut, men
några månader senare på advokatbyrån, då ni!
Om du är lång är det en klar fördel eftersom långa tenderar att ha högre lön och nå högre chefspositioner. Som kort kvinna bör du därför kompensera ditt "underläge" med ett par stabila klackade skor, medan du som man bör ha tjockare sula för att verka längre. Glasögon gör också att man uppfattas som mer kompetent, intelligent och hårt arbetande. Det finns faktiskt säljare och konsulter som har glasögonbågar med fönsterglas inför viktiga möten.
Visst är det tråkigt med dessa fördomar, men de kan givetvis förändras. Fast det tar tid enligt Angela Ahola:
- Om de [fördomarna] hela tiden motbevisas så förändras de med tiden.
I väntan på det tvingas vi dock klä upp/ut oss för att spegla vår annars ouppnåeliga kompetens. Analysera hur de som är framgångsrika i din bransch ser ut och försök identifiera maktsymboler när det gäller form, färger, accessoarer, material och stil. Vid exempelvis en anställningsintervju bör du också klä dig ännu lite mer formellt än för en vanlig dag.

fredag 25 april 2014

Känsla istället för dokumentation

Varför det är bra att försöka vara helt närvarande istället för att bara dokumentera det som sker?  Att känna känslan, istället för att visa den:
Se filmen här!

torsdag 24 april 2014

Åter hemma

södra Jämtland från ovan 21 april 2014
Ja, då är jag hemma igen, efter en oerhört händelserik vecka, som också varit oerhört varm och skön landade vi på Frösön i tisdags.
Nu blommar t o m rapsen i Skåne, som synes på bilden ovan, men hemma i Sonjas rabatt blommar faktiskt flocktulpanerna med.
Greta rullade ordentligt på de varma stenplattorna innan vi gav oss iväg norrut.
Väl hemma var hon väldigt glad över att kunna rulla överallt och kunna njuta av de fösta solstrålarna liggande på kopiatorn med huvudet på faxen.
I Sonjas soliga rabatt blommar flocktulpanerna mot söderväggen
... och när solen är borta sluter de sina blommor igen och sparar på fägringen.

onsdag 23 april 2014

Varför?

Med ett bitterljuvt leende kan jag inte annat än undra varför detta inte hände mig.
ur Aftonbladet
Om så hade varit fallet skulle jag absolut ha pluggat neurovetenskap och satsat på en framtid inom neurofoskning. Det tycker nämligen jag är det mest intressanta av allt och jag önskar att jag skulle ha insett det medan jag hade min hjärnkapacitet i behåll, alltså före mina hjärnblödningar.

tisdag 22 april 2014

Ketchup-effekt

Ibland är det verkligen som om inget händer fastän jag målmedvetet skakar och bankar på ketchupflaskan i månad efter månad. Ingenting händer dock och sedan händer... ingenting...
Så plötsligt - schlurp - så är det som om proppen gick ur och allt händer på en gång i en så rasande takt att man knappt hinner tänka.
Skönt, men också arbetsamt, så allra skönast ska det bli när allt är klart!

måndag 21 april 2014

"Allt kommer att bli bra"

Trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlsson, som är känd från bl a SVTs långkörare Gröna Rum  och även Go'kväll, är även en inspirerande föreläsare. Eftersom hon är bosatt i Arlöv håller hon ofta föredrag här i Skåne, så i onsdags var jag och lyssnade på henne.
Gunnel Carlsson visade bl a bilder från den egna trädgården
Eftersom hon varje vecka är i Umeå för att vara med i just Go'kväll visade hon också en bild på en av Mikael Richters underbara skyltar där i Umedalen.
Givetvis utan att nämna att skyltarna, som jag även nämnde för ett år sedan, är hans konstverk. Det är faktiskt pinsamt ovanligt att folk kommer ihåg att nämna konstnären när de visar bilder på något verk. Därför tänkte jag berätta lite mer om Richter och hans skyltar här:
Mikael Richters Tillåtet-skylt finns också den i Umedalen
Richter gick konsthögskolan, Umeå universitet ett decennium före mig, 1987-89, men var dit flera gånger under min studietid eftersom han ställde ut sina skyltar på Umedalen Skulptur 1990 -2006.
 "Konstnären är en samhällets tjänare med uppdrager att rädda världen. Allt måste vara en kärleksförklaring på ett eller annat sätt, men vissa morgnar måste man gå upp, äta frukost och fråga sig själv 'vem i helvete försöker jag imponera på'" läser jag på Umedalen Skulptur. Projektet bestod av åtta trafikskyltar som han målat och bytt ut runt om i Sverige. Hans tanke var att människor skulle komma gående och som en blixt från himlen skulle de förvånas av oväntade gatuskyltar. De som inte upptäckts av Trafikverket än står fortfarande kvar där han placerade dem. Richter föddes i Karlskoga 1963 och bor och jobbar nu i Stockholm. 

söndag 20 april 2014

Vild vitlök och efterlängtad äppelkaka

Min idol Karin Fransson brukar prata så gott om hur fantastiskt gott det är med Ramslök, men jag hade tidigare inte ens smakat på det vad jag vet. Det är ju pinsamt.
Under gårdagens Konstrunda var vi dock för att titta på konst i Esperöd vid Arboretet och där är marken fullkomligt täckt av Ramslök så här års! Och nog är det gott alltid; Karin kan jag lita på och den smakar som mild vitlök! Det engelska namnet wild garlic gör den verkligen rättvisa, fast den också påminner om gräslök. Här i sydöstra Skåne är den verkligen talrik, fast jag läser att den är "sällsynt och förekommer i en del av de sydliga landskapen upp till Uppland." 
På bladen är den väldigt lik liljekonvaljer, men de vita blommorna är inte alls lika, så det finns ingen risk att missta sig och äta dem istället. Det är numer rätt vanligt med Ramslök i skuggiga rabatter, så en sådan bör man nog ha. Har dock varnats för att de sprider sig vill och dödar annan växtlighet, vilket varnas för. Sådan måste jag alltså sätta som med t ex timjan och pepparrot, i en egen kruka så de inte sprider sig och tar över helt.
Väl i Kivik kunde vi heller inte hålla oss från att fika Musteriets efterlängtade äppelkaka, som jag tycker är landets godaste. Recept på den finns här!

lördag 19 april 2014

Försommar, tryffel och påskalamm

Kanske du tycker jag överdriver och att det nu bara är vår i april. Har man som jag bott större delen av livet i Norrlands inland så definieras dock försommaren av att gullvivorna blommor. Det brukar de nämligen sällan göra före juni, eller tidigast i slutet av maj, som de senaste två åren.
 

Igår la även en klasskompis från grundskolan utan en helt fantastiskt livsbejakande film med Påskalamm helt i min smak. Alltså som hoppar, skuttar och är alldeles bedårande levande. Lammet ovan kommer ur filmen, men den kan jag inte visa, utan lånar en annan från Youtube! Är de inte helt bedårande sötnosar?!
Så glömde jag ju tidigare fota de fantastiska hassel-plantorna med tryffelsporer som nu säljs på Apotekarns. Något tryffelsvin ingår dock inte, men med en enda planta ska det väl inte vara för svårt att hitta själva tryffeln...

fredag 18 april 2014

Firande



Att Apotekarns är en av mina stora favoriter här i Simrishamn bör inte komma som någon överraskning för dig som följer bloggen.
Därför bjöd vi både mor och far på födelsemiddagar där på Gårdens Kafé och Vedugn igår. Riktigt goda pizzor som vi delade på så vi alla fick smaka av alla, gott italienskt vin och underbart blommande miljö i gott sällskap är det bästa man kan ge till sådana som ändå har allt redan.
De har fått in massor med vackert och några av växterna där visade jag ju redan igår. Jag tog också tillfället i akt att köpa ett nytt fruktfat, men ett sådant underbart som det som gick i kras i somras finns dessvärre inte längre. Är dock väldigt nöjd med det blåvita, som kommer att bli fantastiskt i mitt Österlenska kök ihop med marockanskt handgjort kakel ovan spisen!
 
Det vackra Cesar-huvudet ovan har min far drömt om sedan Apotekarns tog hem det, så det fick bli en väldigt tidig julklapp till honom.
Det är verkligen härligt med medelhavsljuset och värmen här på Österlen! Idag blir det konstrunda.



torsdag 17 april 2014

Vilsamt

Efter onsdagens tur till Köpenhamn fick det bli en vilsam dag igår, när jag främst tog det lugnt.
Forsythia-buske
Njutit av blomster i grannskapet
Kamelia
och på Apotekarns, dit jag gick in en sväng
ännu mer Magnolia blommar också där
Finast i rabatten är Birma-plantan Greta Afrodite magnifica:
Och en nyckelpiga vilade ut på ett blad, medan jag gjorde det i hammocken.

onsdag 16 april 2014

Hur kunde jag glömma?

Jag förstår inte hur jag kunde glömma fantastiska Magnolians blom i förrgår när jag skrev att vi skulle hit till Österlen och försommaren. Den har ju varit så vansinnigt viktig både 2011 och senare... Antagligen eftersom jag hoppas få uppleva försommaren två gånger, alltså även hemma i södra Norrlands inland. där Magnolia är väldigt ovanlig. Ja, mamma hade ju faktiskt en endaste i Brunflo. Hur du bäst lyckas med Magnolia kan du läsa här.
Nu har jag fått avnjuta Magnolia, såväl i Simrishamn som i København, dit vi var igår. Främst för att även resten av familjen skulle få se Hilma af Klint, som jag skrev om i ÖP ifjol, vilken nu visas på Louisiana, där utställningen visas t o m den 6 juli. Där visas t o m 9 juni även Joseph Beuys, som jag tycker är en mycket fascinerande konstnär med ett intressant livsöde som avspeglades så tydligt i hans konstmaterial. (Något jag tänker återkomma till senare.) Dessutom t o m 4 maj arabisk samtidskonst.
Hilma af Klint, som jag skrev om i ÖP ifjol, visas
nu på 
Louisiana t o m den 6 juli.
Allt detta bara första dagen av vår påsk i Skåne. Mycket mer kommer att följa!

tisdag 15 april 2014

MU-avtal som svar på tal

I fredags tycker jag att Carl Johan de Geer gjorde en helt fantastisk sammanfattning av MU-avtalet i Gomorron-soffan i fredags. Han sa ungefär att tack vare MU-avtalet kan konstnärer försörja sig och nu få betalt för sitt jobb så att de kan bo i en lägenhet. Utan det kan man ha jobbat i flera månader inför en utställning och sedan  inte få något betalt alls om man inget säljer. Hans formuleringar kan du se här, så gör det!
du kan se de Geer sammanfatta MU-avtalet enkelt och
lättförståeligt här.
MU-avtalet är ett avtal mellan den utställande konstnären och alla museer och konsthallar som får offentligt stöd, dvs de flesta offentliga. Det reglerar utställningsersättning och mervärdesskatt till konstnären och bör "betraktas som ersättning för upplåtelse av konstnärens visningsrätt (upphovsrättsersättning). Ersättningen blir en omsättning i konstnärens verksamhet och debiteras med moms (25 %). Ersättningen är inte betalning för utfört arbete. Den orsakar därför inte skyldighet för arrangören att betala sociala avgifter och innehålla preliminär A-skatt i de fall mottagaren saknar F-skattsedel. Det saknar alltså betydelse om konstnären betalar A-skatt eller F-skatt." 
Bild av ett MU-avtal lånat från KRO/KIFs hemsida
Annars får man väldigt ofta erbjudanden som det nedan när man har ett kreativt yrke. Dvs att ställa upp utan ersättning för att man då får "chansen att visa upp sig och kanske t o m sälja". Att också vi har boende- och matkostnader samt räkningar och studielån verkar folk inte ens fundera över. Det verkar förväntas att någon annan försörjer oss så att vi bara kan spela, måla e dyl för att det är kul.
*Underbart svar från musiker till en klubb som vill ha gratis band;
Vi är en liten vardaglig restaurang i Vancouver centrum och vi söker solomusiker för att spela i vår restaurang för att göra reklam  för ert arbete och sälja d era cd. Det här är inte ett dagligt arbete, utan bara vid speciella tillfällen som eftersom kan bli till något som sker varje kväll, om vi får positiv respons. Mer jazz, rock & mjuk typ av musik, runt om i världen och för olika kulturer. Är du intresserad av att stödja ditt jobb? Var snäll och svara snarast möjligt.
Svar:
Gott nytt år! Jag är en musiker med stort hus som söker restaurangägare som vill göra reklam för sina restauranger och komma till mitt hus och göra middag till mina vänner och mig.. Det här är inte ett dagligt arbete, utan bara vid speciella tillfällen som eftersom kan bli till något som sker varje kväll, om vi får positiv respons. Mer delikatess & exotisk mat och olika blandade etniska sammanslagna kök. Är du intresserad av att stödja din restaurang? Var snäll och svara snarast möjligt.

måndag 14 april 2014

Reducerat pynt och 2 x försommar i förhoppningarna

I år är mitt påskpynt reducerat till bara gulmönstrade gardiner och dukar samt (det viktigaste av allt). Ett härligt Chokladägg från Tinas praliner fyllt med just choklad därifrån inköpt på Telogott. Sådana har jag köpt varje år sedan de första gången fick hem dem för 5-6 år sedan.
Man kan både köpa färdigfylld, men då har man ingen aning om vilka praliner man köper. Eller så kan man be att få plocka till just de praliner jag själv tycker är allra godast.
så här vackert blir det inslaget i cellofan
Anledningen till det minimala påskpyntet är att Maja och jag ska fira påsken hos mor och farÖsterlen i år. Vi åker idag, så i år blir första gången jag ska få uppleva Österlens konstrunda live.
"min födelsedagsbuske",
som jag kallade spirean som barn
Dessutom är det tydligen där lika "försomrigt" som det brukar vara här i södra Norrlands inland först i juni, med brudspirea  som snart börjar blomma och allt. Min favoritårstid redan, tänk att få uppleva den två gånger i år!