SIDOR

lördag 25 januari 2014

Egna gelatin-fria Marshmallows

När man köper Marshmallows, som ingår i flera bakverk och godis, ska man veta att det innehåller gelatin. Just gelatin fick massor med uppmärksamhet för några år sedan, eftersom det är tillverkat av bl a svinsvål
 Agar-agar är helt vegetabiliskt och framställt av ett slags
sjögräs. Det ger vaken och används för konsistensens
istället för
 gelatin. Denna köpte jag på Life i Östersund
Om du använder agar-agar, som är framställt från ett sjögräs istället för gelatin slipper du dock det. Det finns att köpa i välutrustade livsmedelsbutiker
Gör Egna gelatinfria Marshmallows så här:
florsocker
Lägg bakplåt i en liten brödform och pudra med florsocker. 

2½ dl vatten 
4 tsk agar-agar
Blanda agar-agar med ½ dl av vattnet i en kastrull. Tillsätt

3 dl strösocker 
2 dl ljus sirap och
resten av vattnet 
Låt koka i någon minuter under omrörning. Rör hela tiden så det inte kokar över, i cirka 10 minuter, tills det blivit en tjock, fluffig massa (som påminner om vispat ägg). Här kan du tillsätta någon av smakerna nedan!
För vaniljsmak:  tillsätt 1 vaniljstång
För viol- och lakritssmak: tillsätt ett par droppar violarom 
lila hushållsfärg

Blanda
siktat 1/2 dl florsocker 
1/2 dl maizena
Vänd i vaniljsmaksättningen eller violarom och lila färg. Tillsätt
2 tsk lakritsgranulat /lakritspulver 
i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.

Häll upp smeten, jämna till ytan med en palettkniv (raka pannkakestekspaden) och pudra ytan med florsockerblandning. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar