I recept med apelsinskal brukar jag alltid skriva att man bör använda ekologiska apelsiner pga de bekämpningsmedel som finns på andra apelsiner.
|
ekologiska apelsiner är så små att de kan misstas för
clementiner men på detta fat finns både ock samt äpplen.
De smakar dock enormt mycket mer och bättre än andra! |
Nu varnar
Naturskyddsföreningen för
oekologisk citrus här.
Där står bl a "Citrusfrukter är värstingar när det kommer till rester av bekämpningsmedel. EU-tester visar att citrus ofta har rester från
flera olika bekämpningsmedel i samma prov [mina
kursiveringar], och i höga halter. Både
cancerogena och
hormonstörande bekämpningsmedel finns i både citrusskal och fruktkött. Bekämpningsmedlen används i odlingen men även efter skörd för att frukten ska hålla länge och se blank ut i butiken.
|
det här är min egen Kalamodin, som är en citrusväxt |
I
Danmark rekommenderar Livsmedelsverket att
ekologiska citrusfrukter alltid ska användas om skalet ska ätas, användas i matlagning, eller bakning. Anledningen är att flera bekämpningsmedelsrester i citrus misstänks påverka människans hälsa negativt. Flera av medeln [sic!] misstänks vara hormonstörande.---Byt till eko - minska risken Som konsument kan man minska riskerna med rester av bekämpningsmedel i citrusfrukter genom att
välja ekologiskt, eftersom kemiska bekämpningsmedel inte används i
ekologisk produktion. Foster och barn är känsligare än vuxna, därför rekommenderar forskare att särskilt barn och gravida bör äta
ekologisk frukt." Ytterligare skäl att byta till
ekologiskt alltså! Varför inte ett nyårslöfte inför 2014?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar