SIDOR

torsdag 27 juni 2013

Kärleksliljan Agapanthus, den afrikanskt blå liljan

Underbara Afrikas Blå Lilja kan jag nu njuta av också hemma, som snittblomma, vilket jag inte ens visste fanns. När jag bodde i Johannesburg växte den i många (inmurade) trädgårdar i villaförorten och den är också ursprungligen från Sydafrika. Där växer de i skuggan av stora träd, vilket ger skydd mot solens uttorkande och blekande effekt på blommornas fantastiska färg.
Agapanthus finns också som vit, men den är egentligen inte en lilja, även om den tillhör familjen Liliaceae. Jag har precis också funnit att den kallas Kärlekslilja, men det visste jag inte innan. Liljan står för kärlek och tillgivenhet, så kanske är det därför jag tycker så mycket om liljor? På Gunillaberg finns gigantiska blå Agapanthus och min mor har haft i mitt barndomshem i många år, som hon även tagit med ned till Simrishamn.

Man bör odla den är i stora krukor eller urnor, så man kan flytta in den som skydd från vintervätan till ett torrt och frostfritt utrymme. Fuktig kyla klarar den inte.
Placera dem på en varm, vindskyddad plats gärna med full sol hela dagen. Jorden bör vara sandblandad, för en god dränering är viktigt. Den får dock inte vara för mager eller riskera att torka ut, så en sandig lövmylla spetsad med lite torv och kompostjord vore toppen. Ett par nävar kogödsel på botten av krukan är bra, men blanda inte alltför mycket gödning i jorden! Då kan den få en massa blad, som inte hinner "mogna" och bli starka nog för att stå upprätt, utan bara hänger slaka utmed krukkanten. Blomningen kan också hindras av alltför många blad.
så här fantastiskt söta är de små blomsterdelarna
Agapanthus bör gödas med flytande växtnäring under sommaren, särskilt när den blommar. Den måste också ha mycket vatten under sommaren så den orkar växa och blomma ordentligt. Låt den aldrig torka ut, men den får inte stå i vattensjuk jord heller. Fröställningarna är väldigt dekorativa och kan lämnas kvar på plantan för att få frö eller om man vill använda dem till just dekoration. Annars kan de också klippas bort. Börja med att odla dem i en mindre kruka och byt till större eftersom plantan växer. Använd krukor som du får ner tre fingrar (ca. 5 cm) mellan jordstammen och krukkanten. De tycker om att växa rätt trångt så man behöver inte byta kruka och jord så ofta, vartannat år i början och vart tredje-fjärde år för en större planta kan vara lagom.

När de första frostnätterna hotar är det dags att flytta in Agapanthus, som bör vinterförvaras i ett ljust och svalt, frostfritt utrymme, där ca 5-8° är lagom. (Har du planterat dem i rabatt så gräv upp jordstammarna och förvara dem så i torv/sandblandning i stora lådor. Klipp inte av bladen, de övervintrar bättre med blad kvar. Ge bara lite vatten under vintern, bara så att de inte skrumpnar.
På våren är det är dags att ta fram Agapanthus några veckor före utplacering. Klipp bort ev torra blad och städa upp på jordytan. Ställ fram den på en ljus och något varmare plats (ca. 18-20°). Snart börjar det komma nya blad igen. När någon veckas nattfrost återstår kan du börja vänja dem vid utelivet igen genom att ta ut dem under varma dagar, men in igen för natten. När frostrisken är förbi kan de stå ute hela dygnet. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar