SIDOR

onsdag 20 februari 2013

Egen müsli

Jag blev lite road av gårdagens stora "avslöjande"; att köpt färdig-müsli innehåller en massa socker. Ingen överraskning för oss som kan läsa. De fem första ingredienserna i innehållsförteckningen innehåller de mest av. Oftast äter jag skivad eller riven frukt istället för müsli, men emellanåt får jag ett ryck och gör min egen som är helt utan socker:
bild lånad från expressen
Vanilj-müsli (10 port) så här:
Sätt ugnen på 250°.
200 g Havregryn 
200 g Rågflingor 
100 g krossat Linfrö
Blanda alla ingredienser och bred uti  en långpanna. Blanda

4 msk Rapsolja 
4 msk Vatten

och droppa det över i långpannan och blanda ihop. Det kommer att göra din müsli krispig. Sätt så in långpannan i ugnen, sänk den till 225° och rosta i cirka tio minuter. Tillsätt

100 g grovt hackade Katrinplommon
100 g grovt hackade Torkade osvavlade aprikoser
100 g grovt hackade blandadd sötmandlar o hasselnötter
och låter müslin rosta vidare i cirka fem minuter. Müslin är klar när den fått en fin gyllene färg och doftar gott.

1 Vaniljstång, skårad och urskrapad
2 msk malen Kanel 
2 msk malen kardemumma
3 msk Psylliumfrön (loppfrön)
ev torkade tranbär alt, russin
Strö över och låt müslin svalna när den är klar, lägg den sedan i en lufttät behållare. Blanda och skaka om. Låt gärna müslin stå ett tag så att den hinner ta åt sig smak av vaniljstången.  Servera müslin med yoghurt eller mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar