SIDOR

söndag 30 december 2012

Tips till nyårs-meny

Bland det bästa jag vet är hummer, vilket du säkert redan förstått med tanke på alla min inlägg om det, så det blir förrätten på årets Nyårs- tillika mina föräldrars 43:e bröllopsmiddag. Den kan både ätas, som här, bara kokt, eller som härom året, gratinerad.

Då kan man även använda skalen till en härlig hummersoppa på nyårsdagen och njuta av även avskrädet!
Recept på Kokt hummer hämtat från Mannerströms Skaldjur

2 humrar, ca 500 g/st (Mannerström förordar levande, men eftersom frysta är gott och så mycket billigare använder vi det) 
3 liter vatten
1 knippe dill, gärna krondill
½ msk dillfrön
1 dl grovt salt
Koka gärna hummern dagen före, och låt den dra i sitt spad över natten. (Därav receptet idag fast det främst gäller färsk hummer.) Att koka hummer är en konst. Det gäller att inte koka för länge – annars blir hummern seg. Det är underbart att njuta av en kokad hummer, gärna en fullmatad hona med smör och rom!
Koka upp vattnet och tillsätt dill, dillfrön och salt.  Låt koka i några minuter och lägg i humrarna
(ta ev. av gummiband från klorna innan). Koka sakta på svag värme i 5–6 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna i spadet.  Ställ i kylskåp över natten.
Servera med ett gott bröd, lagrad ost och kylt torrt vitt vin eller öl.

Till huvudrätt tänkte vi försöka oss på att göra CarpaccioälgfiléCarpaccio är också en stor favorit, precis som älg ju och den gravade älgen blev ju himmelsk!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar