SIDOR

fredag 31 augusti 2012

Risken för stroke minskar med all choklad

Nu har chokladens enorma fördelar, som jag skriver om så ofta jag kan, åter bevisats. Denna gång är det  risken för stroke (hjärnblödning/slaganfall) som de duktiga forskarna på svenska Karolinska institutet funnit. De har undersökt 37 000 män i åldrarna 49–75 år under tio års tid.
Choklad-utbudet på Grändens Delikatess är stort
– Den som äter ungefär 60 gram, eller drygt en halv chokladkaka per vecka, har nästan 20 procents lägre risk att få en stroke jämfört med personer som helt avstår från choklad, säger Susanna Larsson, som är forskare och nutritionsepidemiolog vid KI i gårdagens DN. Hon har tillsammans med kollegerna Jarmo Virtamo och Alicja Wolk sammanställt männens enkät-svar och  10 år senare samkört dem med Socialstyrelsens patientregister.

Det mest intressanta är att det verkar gälla all choklad, alltså även mjölkchoklad, eftersom mörk choklad knappt fanns för tio år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar