SIDOR

onsdag 4 juli 2012

Pioner!

Åh vad jag älskar pioner! Det finns massor i min omgivning, tack och lov, men min ömma moder lyckades aldrig med sina i Brunflo, men har massor nu på Österlen. När jag "bli med" egen trädgård är det en av de växter jag absolut ska satsa på!
en av mors doftpioner (som även kallas luktpioner) på
Österlen
 foto: Maja
DN hade en artikel och lovprisar denna evigt trogna skönhet. "Den som fått en pion att trivas i trädgården får en växt som överlever i generationer." skriver Anita Sjöblom. Det har verkligen Sonja lyckats med utanför mitt hus, titta bara på de följande bilderna!
"Pionen har sitt ursprung i en vild art men har odlats i Kina i flera tusen år. Där är den också nationalblomma. Men den har inte bara beundrats för sin skönhet utan har också använts som medicinalväxt." Exakt hur skulle jag tycka vore intressant att få veta. Det jag funnit är att det använts mot gulsot, njur- och gallblåsebesvär, men inte exakt hur. Dessutom att  Pionkärnor trädda på ett snöre runt halsen ansågs hjälpa vid tandsprickning. Hippokrates rekommenderade både rot och frö mot menstruationsbesvär, hysteri och dysenteri. Åter till DN: "Därför var det framför allt i de europeiska klostren som pionen odlades innan den fick spridning bland allmänheten på 1800-talet." 
här är ett  pion-exempel från Sonjas rabatt
"Det finns två huvudgrupper av pionervedartade och örtartade. Buskpionen är vedartad, vilket betyder att den tappar bladen på vintern men har stammar och grenar kvar. De kallas även för trädpioner och kan bli ett par meter höga. Den har ansetts mer svårodlad och inte lika härdig, men nya sorter och import har ökat förutsättningarna." läser jag vidare i  DN. "De örtartade  pionerna som lukt- och bondpion och ett antal hybrider vissnar ned helt på vintern. De klarar att odlas i hela Sverige med rätt jord. Trots namnet doftar inte alla luktpioner.---Om man planterar olika sorter i trädgården kan man få blommande  pioner under stor del av sommaren. Ta till exempel dillpion för blomning i maj, svavelpion och buskpion för blomprakt i början av juni. Därefter är det dags för bondpioner och efter dem blommar luktpionerna. Men kontrollera blomningstiden i butiken eftersom en del sorter finns både som tidig- och senblommande.

Om man vill njuta länge av pioner kan man skörda dem när de knoppas och hänga dem mörkt upp och ned för att torka. Då får man vackra eterneller hela vintern"
Pionen står längre i vas,  om du ser till att fylla
på vatten hela tiden; den är  törstig!
Så här lyckas du med pioner enligt DN, så det hoppas jag att även jag gör:
Plantering: Luktpioner vill ha näringsrik och lite tyngre jord. Busk­pioner vill ha lättare och väldränerad jord. Om pioner planteras där det vuxit pioner tidigare måste jorden bytas ut. De kan köpas bar­rotade utan jord och bör då planteras på hösten. Krukodlade kan sättas även på vår och sommar. Det kan ta flera år innan buskpioner och barrotade pioner börjar blomma. Pioner kan flyttas, men de kan då hoppa över blomning någon säsong.
Läge: Pioner kan bli riktigt stora så ha gärna en och en halv meter mellan plantorna. De vill ha sol men inte hela dagen. Vandrande skugga förlänger blomningstiden.
Gödsling: Ge kompost och benmjöl på våren.
Skötsel: Glöm inte stöd till tunga stjälkar. Pioner drabbas sällan av sjukdomar och skadedjur. Angrips de av gråmögel måste blad och översta jordlagret tas bor. Nematoder, mikroskopiska maskar, angriper rötterna och då måste hela plantan bort plus byte av jord. Släng inte angripna plantor på komposten. Myror är inte skadliga då de äter upp sockerlösningen på knoppen så att den slår ut kladdfri.
Den som vill veta mer kan läsa ­Susanna Roséns bok 100 pioner och ­Susanna Widlundhs Pioner.

Du kan också titta på det här klippet.

2 kommentarer:

  1. Här längs den asfalterade byvägen så håller de på att göra "fint" i diket med en stor grävskopa!

    kika på bloggen.

    //W

    SvaraRadera