SIDOR

torsdag 31 maj 2012

Horneij och Svedberg genom rutan

Jag hade sett fram emot att se Linda Svedbergs och Agnes Horneijs gemensamma utställning By Unconcious Hands hos Lars Bolin Gallery, men när jag var dit i tisdags var där låst och släckt utan meddelande om varför, så jag som knappast kan återkomma eftersom jag nu är på Österlen fick försöka avnjuta den genom skyltfönstret.
Väldigt synd eftersom jag verkligen gillar det jag sett tidigare av Svedberg och utställningen beskrivits lockande i både ÖP och LT. Om jag vore en av konstnärerna skulle jag ha blivit heligt förbannad över att galleriet är obemannat och hellre ha vaktat det själv än låtit det vara stängt. Men det är jag det och jag har andra gallerister, tack och lov!
Jag får därför lov att hänvisa till dem och hoppas att jag är hemma igen före den 14 juni, då utställningens sista dag är!

Uppiggande trudelutt

Idag bär det av till Österlen i ungefär en vecka. Då ska jag bl a bege mig till  Mandelmanns i  Rörum. Deras föredrag var så fantastiskt bra i helgen och det var så roligt att de läst och skrivit på det.

fina bilder som syster Maja tog

Här kommer den uppiggande truddelutt från duktiga Måd Demår, så luta dig tillbaka och njut!:

onsdag 30 maj 2012

Tova ny katt eller dammsug upp allt!

Greta tappar så mycket päls, fast hon duschar varannan dag o blir borstad varje. På älsklings-kudden ser det ut så här efter ett par dagar:
När jag borstar av den får jag så mycket päls att jag säkert skulle kunna tova mig en ny katt! Har en hel påse med  Gretas päls, som jag borstat bort i sex år...
En sådan katt skulle varken behöva mat eller gå på lådan, fast den kommer ju heller inte att spinna eller springa runt, så jag behåller nog min lilla silkestuss istället i a f!
Nu har jag dock fått tag i det ultimata verktyget för att dammsuga upp allt från t ex mattorna; ett särskilt dammsugarmunstycke för hund- och kattägare!
Funkar fantastiskt bra! Med det vanliga dammsugarmunstycket har jag fått sätta dit nya röda "pälsfångare" efter bara ett par gångers dammsugande, eftersom jag gnor dem emot mattorna så att det lossnat och dammsugits upp. När jag idag åter skulle köpa nya sådana fick jag tips om detta och det delar jag givetvis med mig av. Här i Östersund är det Sy & Damm som jag köpt det på.

Meditativ pånyttfödelse hos Barmen

Bianca Maria Barmen visar en särskild känsla för djur
Vårens sista utställning på Galleri S är en riktig upplevelse, som finns där t o m den 6 juni. Bianca Maria Barmens särskilda känsla för djur speglas där i brons, akvarell, gips och teckningar. Hennes skulpturer och då särskilt bronserna är fantastiskt uttrycksfulla och min fantasi skenar iväg gällande vad hon verkligen vill uttrycka med dem.
akvarellen Fötter
Med mina egna erfarenheter av olyckor och sjukdom associerar jag givetvis ditåt. Flera verk visar fötter, som ser naivt klumpiga ut, vilket får mig att tänka på svårigheter att gå och förflytta sig. Även gips-skulpturen nedan, som kan föreställa en badande pojke, får mig att tänka på hur vattnet blir ett stöd för den som har svårt att lita på sina fötter. Eller så kanske han är nedsänkt i cement och inte alls kan röra sig...
Djuren som dyker upp här och var kan tolkas antingen som fabler eller med deras olika symboliska innebörder i olika kulturer.
bronsgrodan som sträcks fram av en hand
direkt ur väggen kanske är tänkt att man ska
kyssa, med förhoppningen om en prins?
Harar finns i flera verk och den symboliserar pånyttfödelse i många kulturer. Detsamma gör grodan, som i verket ovan. Samtidigt känns hela utställningen meditativ och sparsmakad på ett för mig tilltalande sätt och för mig handlar den om pånyttfödelse genom anpassning till den nya situationen.
Din tolkning kan vara en helt annan och precis lika rätt, så ta möjligheten att uppleva Bianca Maria Barmen, en av landets mest uttrycksfulla skulptörer! Tolkningen ligger ju i betraktarens öga.
Igår började också häggen att blomma och
i och med det återföds försommaren varje år!

Du kan läsa mer om utställningen i ÖP och LT.

tisdag 29 maj 2012

Mer rabarber och kardemummatips!

Jag har köpt upp mig på rabarber och experimenterar för fullt med smaker. Allra enklast är att bara skala och skära en rabarberstång i cm-stora bitar. Strö så vaniljsocker över och rör om så att den täcker all rabarber. Lägg ca en kopp matlagningsyoghurt över, ringla över honung och mal kardemumma över (se varför nedan). Rör om och njut!
Vårmarknaden hittade jag hemgjort
godis av rabarberchips, som är underbart
Rabarberyoghurt"glass" gjorde jag på samma sätt som Hallonyoghurt"glassen" jag skrivit recept till här. Istället för frysta hallon använde jag dock fryst (och skalad) rabarber och så kryddade jag med färskriven kardemumma. Jag har lagt kardemummakärnor i en (ny) pepparkvarn. Det ger nämligen mer och godare smak än den som redan är mald.

Vaniljkokt rabarber med kardemumma och mascarpone -
mmmmm! Receptet hittar du här

Rabarber har också tidigare använts som en medicinalväxt och i Kina har den använts enda sedan 2700 f Kr! Främst för att den har en laxerande verkan och den ansågs också vara stärkande och användes för matsmältningssystemet.  I Ryssland satsade Tsarfamiljen på den lönsamma handeln med rabarber till Europa. Det kan låta konstigt, men under en period på 1600-talet var rabarberroten tre gånger så dyr som opium! I slutet på 1600-talet användes rabarberbladen ungefär som spenat. Först när det började odlas sockerbetor så att sockret blev billigare och lättare att få tag i som man började tillaga bladskaften som vi gör idag.
I Europa har rabarber använts mot såväl dysenteri som barndiaréer. Särskilt inom TCM (kinesisk folkmedicin) används den fortfarande och roten kunde köpas torkad på apotek i Sverige in på 1960-talet.

Rabarber växer bra på de flesta jordar, men allra bäst växer den på en halvskuggig och lite fuktig plats med en djup, mullrik och näringsrik jord. Kanske är det därför den är så vanlig som trädgårdsväxt i vårt avlånga land?

Nästan 1 år senare

Mitt Nedslag från Universum i Espnäs ser ut så här i slutet av maj 2012 och har alltså klarat både vinter och storm! Vacker bild, inte sant? Kan alltså avnjutas även i år, medan däremot Solig Dorje plockats bort.

måndag 28 maj 2012

Odlingsplaner på Landet

Se så vackert på Landet sommarens tredje dag, dit Maja och jag åkt för att njuta av det vackra vädret och sätta de vårblommor vi haft på balkongen. Mina penséer fick också hänga med, då jag ändå skaffat nya växter till balkongen, som klarar det skuggiga lägetFuchsiorna  från Vårmarknaden, med andra ord och mina pelargoner.
Rabarber och scilla fanns redan i landet
I det lilla landet växer dock rätt bra, eftersom där är sol hela dagen, så ska odla där istället för på gården. R-vis kommer säkert att se till att inga harar eller sorkar knycker nåt och så kommer vi nog att spendera en hel del av sommaren där ändå.
Landet är, som synes, litet men där ska jag sätta mina polkabetor, purpurbönor och de tomater jag inte ger bort eller sätter i odlingsbaljan, som jag ska bära ut på dagarna även i sommar.
Det är dock väldigt litet nu, så det ska göras större (som stenarna markerar) och stenar ska läggas runt om för att förbättra odlingsklimatet. Där i landet i tallskogen blommar nämligen vitsipporna, men gulsipporna har inte börjat blomma ännu... Kanske brukar de dock vara senare än blåsippor, det har jag faktiskt ingen koll på.
blommande vitsippor
Härom dagen såg jag en granne som planterade ut sina penséer i rabatterna vid mitt hus också.  Väldigt vackert, men tyvärr kommer det knappast att uppskattas av Sonja. Nu är hon, tack och lov, på benen så eftersom jag lovat hjälpa henne med rabatterna och hon sagt att jag får göra vad jag vill visade jag henne lökväxterna jag återplanterat. 
Bryggan har "slitit sig" från pålningen troligen vid islossningen
Då verkade hon bli sur och sa att hon brukar ha persilja och ringblommor där. Jag lugnade henne med att lökväxterna kommer att försvinna spårlöst när de vissnat ned så att hon då bara kan strö på mer jord och så sina frön så kommer det att växa perfekt. Säkrast är ju att så ute först när järnätterna är över, vilket här brukar vara 6 juni. Jag sa att jag kunde hjälpa henne sedan, men dagen efter såg jag att hon flyttat (eller t o m slängt?) lökar från ett hörn, där jag antar att hon sått persilja. Skulle därför gräva upp de polkagrisrandiga tulpanerna  och Rip van Winkle-narcisserna, som jag fick på vernissagen, för de vill jag ha kvar och planterar om också dem på landet. Dessvärre är tulpanerna borta, så jag hoppas verkligen att hon inte slängt eller givit bort dem! Det är ytterligare en anledning till att jag hellre sår där, så att det inte blir nåt tjafs.
Det mesta jag drivit upp är nu (utplanterat i odlingsbaljan eller) på Landet, där också frön till Blåklint, ringblommor och blomsterbönor är satta, precis som lökarna jag fick på min vernissage. Nu är alltså ordningen återställd i min ateljé, när allt utom det som ska till Skåne planterats ut och jag kunnat lyfta åter bordet till hallen.

Kattnät

För att slippa oroa mig för att Greta ska hoppa upp i balkonglådan och störta ned i asfalten har jag nu äntligen fått upp kattnätet, så att jag slipper hålla koll på henne hela tiden hon är ute där.  Dessutom kräver faktiskt Djurskyddslagen*) nät, vilket du kan läsa mer om längst ned.
Eller jag och jag; det är min fantastiske vaktmästare som hjälpt till med lister, borrning och monterande av det. Det har han fått en tomat-planta för, som tack för hjälpen.
Skräcksyn!!! Fattar inte att jag tog mig tid att fota...
Kattnät köper man i zoo-handeln och monterar med krokar i väggarna och taket runt balkongen så att inte ett katthuvud kan pressa sig ut. Jag fick därför köpa fler krokar för det var bara 15 st med i paketet. Det ser ut som ett fotbollsmål eller tennisnät och är alltså inte fisknät, som säkert skulle bli farligt att ha eftersom det är så vasst.
I mitt barndomshem älskade Greta att ligga på räcket och sola sig, men där var det inte så långt från marken och dessutom en massa buskar under, så hon hoppade aldrig över. Det är värre med en lägenhet med halt och rundat balkongräcke med ett tre-fyra meter till asfalten under. Även om katter oftast hamnar på tassarna när de faller så är det riskabelt för den kan bli väldigt skadad när den faller så långt.

*)Djurskyddslagen kräver fr o m  1 maj 2008 att om balkongen är  mer än 5 meter över marken så måste det finnas ett nät för att försäkringen ska gälla och för att du inte ska bli anmäld för brott mot  Djurskyddslagen  om katten skulle ramla ner.att .

söndag 27 maj 2012

100 år och hundra konstnärer

... och jag är en av dem som presenteras i praktverket med samma namn som gavs ut i  torsdags, i samband med Jämtlands Läns Konstförening (JLK)s 100-årsjubileum i år.
Jag var dessvärre bara dit kort, eftersom jag varit på landet, men i ÖP rapporterade att  JLK:s  "nyvalde ordförande Tore Brännlund" glatt förklarade "att han själv kände sig som nybliven 100-åring när blommorna och hyllningstalen duggade in." Henrik Zipsane lovade som present från Jamtli att utreda möjligheten att anlägga en skulpturpark mellan museet och landsarkivet. Inte illa va?

Bokens tre författare är Christina WistmanSten Gauffin och Torbjörn Aronsson, som alla arbetar på Jamtli och Torbjörn är den jag haft kontakt med
– Vi har fördelat arbetet så gott vi kunnat och har försökt läsa in det vi inte är experter på, säger han ÖP.
"Boken är kronologiskt uppdelad och man har valt att presentera 100 konstnärer, med anspelning på jubileet:
– Men urvalet är inte kvalitativt i den meningen att konstnärer som inte finns medtagna i boken inte skulle vara bra, det finns många utmärkta konstnärer som inte fått plats, försäkrar  Sten Gauffin."
Det tycker jag är väldigt viktigt att framhålla och jag är glad att mitt konstnärskap är representativt för samtiden och passade in i bokens tema.
uppslaget med min bild och en av texterna om mig i 100 år
och hundra konstnärer
. Målningen är ända från 1997
 
Något annat jag tycker är kul att det poängteras är att Gauffin säger i ÖP:
 – Sanningen att säga har det lokala konstlivet under 2000-talet dominerats av kvinnliga konstnärer, så där har vi försökt balansera genom en sorts omvänd könskvotering-[men] så ont om manliga målare är det inte". Det stämmer nämligen med min egen uppfattning och jag saknar flera konstnärer.

Bland blommor, blad och Mandelmanns

Igår hade Jamtli sin årliga Vårmarknad och dagen till ära blev det fantastiskt väder, fast prognoserna sagt tvärtom och det såg grått ut på morgonen!
Vilken helt fantastiskt hänryckande dag det blev denna pingstafton; oj-oj-oj. Maja och jag hade bestämt oss för att cykla dit och när vi mötte upp hade vi båda sommarklänningar med vipp i kjolen på. Medan vi susade nedför alla backar till Jamtli kom solen fram och flera berömde oss för vår somriga klädsel.
Vi kom samtidigt som Gustav och Marie Mandelmann så jag tog tillfället i akt att hälsa dem välkomna till Östersund och berätta att vi brukar hälsa på hos dem i Rörum när vi är nere på Österlen och att jag kommer dit nästa helg. De försäkrade att det var fantastiskt kul att komma hit till Jämtland och verkade väldigt glada, men så är de också så genuint gulliga båda två.
förtjusande syn av höhässjor, Storsjön, Frösön och längst bak
anas Oviksfjällen. Försommaren är fantastisk med sin skira grönska! 
Faktum är att vi först gick till Hov för att ta platser till deras föredrag, Vi kom dit precis när det låstes upp av marknadssamordnaren, som sa att vi nog kunde gå en sväng på marknaden först. Vi gick så i en halvtimme, innan vi återvände till en sal som börjat fyllas innan föredraget.
Tyvärr hade Mandelmanns bilder inte kommit med, men de berättade så målande att det egentligen inte var någon förlust. (I a f inte för oss som varit där...) Dessutom kryddade de föredraget med flera sånger med trädgårdsanknytning, varav man kan se en härMajas blogg. Där kan ni också se hennes bilder och tankar om dagen, så gör det!
Det slog mig att jag också skulle vilja leva som Marie Mandelmann,som också är konstutbildad. Bo enkelt, med djur och familj hon älskar
 och jobba med odlingen som sin konst. Så kom jag på att hon kanske
 skulle tänka samma sak om mig; att få leva med konsten,
 men jag tror inte hon skulle byta bort familjen. 
De pratade bl a om att det varit så "vansinnigt kallt på Österlen i vår", så tänkte på att föräldrarna som tillbringat sin första vår där, upplevt den som fantastisk. Pappa säger t o m att det känns som om sommaren redan varit, fast det bara är våren egentligen och att hela sommaren ligger framför dem. Allt handlar om vad man jämför med...
Efter föredraget fortsatte hänryckningen av den fantastiska försommardagen och vi njöt av att bl a se lilla fjällko-kalven ovan. Eller jag kanske skulle säga "fjällnära ko"-kalven som Mandelmanns? ;-) Visst är den helt bedårande? Än mer underhållande var det att se den efter att ja hört Mandelmanns berätta om hur arbetskrävande det varit att handmjölka två "fjällnära kor" från Klövsjö innan mjölk-maskinen äntligen både levererats och installerats.
Vi njöt lunchen i  Hovs trädgård och njöt av den försomriga utsikten därifrån.
Den inkluderade också en av lekplatserna. Jamtli är ett paradis för barn särskilt på sommaren.
Från framsidan ter sig Hov så här vackert till skillnad från på vintern (som du kan se här).
Vårmarknaden är nu nästan lika stor som julmarknaden, vilket är fantastiskt kul! Det skulle vara kul med någon liknande marknad, men inte lika stor även under sommaren.
en smed visade vad han gick för
Utöver flera föredrag och försäljning av växter, trädgårdsrelaterat, lokalproducerad mat och hantverk visas även gamla tekniker i och vid stugorna.
här visar Träakademien sina färdigheter
Har inhandlat en hel del att plantera både på skuggiga balkongen och på Landet, dessutom lokal ost, Jämtlands Landskapspelargon, urspungligen från Lits hembygdsgård och Gotlandslimpa av surdeg från Kaxås Vedugnsbageri.
Årets fuchsior på balkongen, som faktiskt får sol vid 17.
På bilden syns också mitt nyuppsatta kattnät, som jag
berättar mer om imorgon
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

lördag 26 maj 2012

Vilt "Husdjur" istället för gerilla-plantering

I vintras berättade jag om de halvtama rävungar som bor i närheten av stugan. När Maja och jag var där för några dagar sedan kom en av dem tassande när vi satt ute och åt grillat.
Han satt och spanade och tassade sedan runt huset fler gånger och fick mat. Det är nämligen väldigt bra med en "hus-räv" för han håller efter båda sorkarna och hararna. Därför har jag bestämt mig för att odla där istället för att gerilla-plantera. För när det är vackert väder är det mycket härligare att vara där än hemma.
Han håller på att skifta till sin vackra röda päls, men än är några fläckar ännu grå. När jag ser på vinterbilderna är han dock röd, så kanske tänker jag fel, så att han skiftar till gråare päls på sommaren? 
Det är tydligen fler som matar honom så det är därför han är så orädd. När vi pratade om Rävis så kom han framsmygande runt endera hushörnet, så därför kallar vi honom nu R-vis, vilket dessutom har en rockigare klang ;-)
Så här låg hanch o spinade på oss medan vi åt, som
en riktig knähund eller -katt, eller hur?!
Jag hoppas nu verkligen att ingen kommer att skada honom därför!

Schyssta återplanterade lökar 2012

Nu är Sonjas rabatt full med mer eller mindre vissna lökväxter, så när allt vissnat ned kommer det att sättas ringblommor här!
de här Flocktulpanerna återplanterade jag ifjol och nu
blommar det för fullt sex - sju plantor som jag ser till att vattna
När man satt lökarna är det bra att nypa bort blommorna, som annars stjäl energi från löken. Det är också bra att gödsla med benmjöl på hösten, men inte nödvändigt.

fredag 25 maj 2012

Härlig rabarbersoppa

Nu är rabarbersäsongen här och denna fantastiska växt har jag i år köpt upp mig ordentligt på för att frysa in. Det gör man enklast genom att skala och skiva den och frysa in i "portionsförpackningar" om t ex 200 g, som ska vara till många recept. Det är ju så grymt gott!
I år njuter jag, utöver fjolårets receptav bl a 
Rabarbersoppa med vaniljyoghurt och krokan
4 portioner
4
rabarberstjälkar
3 dl 
socker/Stevia
1 bit
ingefära
Skala rabarbern och lägg skalen samt de nerskurna rabarberstängerna i en kastrull tillsammans med ingefäran som skall krossas
lite lätt innan den läggs i kastrullen. Tillsätt
ca 5 dl vatten och ungefär 
1 dl socker/Stevia.
Koka allt i ca 15 minuter på svag värme och sila sedan upp genom en finmaskig sil.


2 dl turkisk yoghurt
1
vaniljstång
Medan soppan kokar - skrapa ur vaniljstången och rör ner de svarta vaniljfröna i yoghurten ordentligt. 
1 dl skalad mandel grovt hackad
Smält det resterande sockret i en stekpanna, eller tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun karamell och tillsätt den hackade mandeln. Om du använder Stevia värmer du den bara i pannan och blandar så i mandeln, så att det smälter ihop. Bred ut tunt på ett bakplåtspapper och låt stelna till en hård karamell. Lägg sedan lite av rabarberkompotten ovanpå och sedan  en klick av vaniljyoghurten. Garnera med mandelkrokan och servera soppan varm till detta.


Fler underbara rabarber-recept hittar du här!