SIDOR

måndag 18 juli 2011

Timjan

Timjan är echarmig, flerårig prydnadsväxt som är mycket lättodlad i trädgården där den trivs utmärkt i stenpartiet eller som marktäckare. Den har vedartade grenar, små grågröna eller gröna blad och lilafärgade blommor. Ursprungligen kommer timjan  från Medelhavsområdet och är sedan urminnes tider känd som både medicinal- och kryddväxt. Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de klipps av strax innan plantan blommar, men den kan även användas mycket väl under och efter blomningen.
min egen timjan växer under en tomatplanta i min odlingsbalja
Timjan, liksom salvia och rosmarin, har en genomträngande smak, som är aromatisk och kan användas både färsk och torkad. Det är en av de få örtkryddor där smaken förstärks vid torkning. Den passar bra till tomat-, grönsaks- och äggrätter, till fisk och skaldjur samt i köttgrytor, marinader och såser. Timjan förhöjer potatisrätter, lamm, soppor och som brännvinskrydda.
Timjan räknas som en antioxidant och har många användningsområden, men dess aktiva ämnen verkar mest på immunförsvaret och matsmältningen. Timjans tymol (en viss del an den eteriska oljan) har en stark bakterie- och virusdödande effekt som kan vara till hjälp vid förkylningar och influensa.Hos timjan kan du använda hela växten; alltså stjälk, blad och blommor. Timjan  är särskilt bra vid Rethosta, Luftrörskatarr, Kikhosta, Astma, Förkylning, Influensa, Gaser och Oxidativ stress (fria radikaler).
Timjans eteriska olja hjälper till att stimulera flimmerhåren i luftrören och underlättar vid slemhosta så att det därmed inte bildas någon rethosta. När man dricker Timjante utsöndras den eteriska oljan till en viss del via lungorna och verkar kramplösande, vilket är extra bra när man har problem med astma eller kikhosta. Den kramplösande effekten hjälper även till vid gaser och matsmältningsproblem. De flesta munvatten innehåller Timjan tack vare dess bakteriedödande effekt. Använd inte Timjan om du har problem med sköldkörteln eller levern, innan du har rådfrågat din läkare.
Odla Timjan i soligt läge med lätt och väldränerad jordenTimjan förökas vid delning eller sticklingar och kan även dras upp från frö på våren. Timjan ska vattnas regelbundet efter utplantering, men sedan tål den att torka ut och kräver inte mycket gödning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar