SIDOR

lördag 4 juni 2011

Världens godaste paj

Åh, vad jag har längtat och längtat efter att rabarber ska växa sig mogen. Den allra godaste paj jag kan tänka mig är nämligen min egen variant av den Knäckiga rabarberpaj jag brukar göra för att njuta av så här på försommaren. Problemet är dock att mor och far satt sin rabarber bland de svarta vinbärsbuskarna, så de brukar vara lite sena med mognaden...
Knäckig paj med rabarber och krusbär och glass, mums!

Nu fanns dock några ursliga stjälkar, som jag genast la beslag på och så tinade vi lite krusbär som har en liknande syrlighet och därför passar utmärkt i den underbara pajen. Receptet är använt flitigt sedan 1998 när jag hittade det i en ICA-tidning och nu delar jag med mig av det:

Knäckig paj med rabarber
 12 port
Sätt ugnen på 250°. Smält
225 g smör 
och låt det brynas lite för att få fram den knäckiga smaken. Låt svalna.
Blanda
3 1/2 dl mandelmjöl 
1 1/2 dl fiberhusk
1 1/2 dl kokossocker 
1 krm salt 
1 1/2 tsk bakpulver
Tillsätt smöret och arbeta ihop till en lös deg. Tryck ut degen i en stor form, cirka 32 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

syster Maja har själv gjort pajformen i keramik 
7 dl späd rabarber(skuren i cm-stora bitar) och/eller krusbär

Fördela rabarberbitarna och krusbären  i formen.

Rör ihop   
3 msk socker  
2 msk vaniljsocker  
3 tsk potatismjöl 
Strö det över rabarbern. Grädda i  225° under 20-30 minuter mitt i ugnen tills pajen fått lite färg. 
Servera helst med vaniljglass eller lätt vispad grädde. NJUT den helst ute i solen med en god kopp kaffe och gott sällskap!

2 kommentarer: