SIDOR

söndag 10 april 2011

Pesto i fast form

En hårdost med frisk smak av Basilika, som jag inte ens hade en aning om existerade, har fått mig alldeles fnOSTkig!..

Födelsedagspresenten härom dagen gav mersmak, så det bar av till Grändens Delikatess igen för påfyllning i skafferiet. Väl där såg jag kunden före beställa Pesto-ost, vilket jag aldrig ens hört talas om tidigare. Nyfiken som jag är bad jag att få en smakbit och blev helt frälst!
På ett gott surdegsbröd är Pesto-osten grymt god!
Det är tur att man är nyfiken! Tänk vad mycket jag skulle missa annars.
Pesto-osten ser allt giftig ut, men smakar fräscht av basilika 
Pesto är föresten oerhört enkelt att göra själv och då kan man ju även variera ingredienserna efter smak, säsong, ev allergier osv.
 
Jag har vänner som kallar Pesto-osten för "Hulkost".
Varför tycker jag är uppenbart! 

Klassisk Pesto 
50 gram  pinjenötter eller skållad mandel

25 g / 2 krukor  basilika 
1 skalad  vitlöksklyfta 
100 g färskriven  parmesanost 
2 dl  olivolja 
flingtsalt 
svartpeppar från kvarn 
Rosta pinjenötterna. Allergiker kan göra Pesto med skållad mandel istället. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta, tillsätt parmesanosten och rör om. Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar. Du kan även tillsätta t ex kapris eller någon annan örtkrydda. Pesto håller ca en vecka i kylen.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
 

2 kommentarer: