SIDOR

fredag 1 april 2011

Lavendelskorpor med amaretto

För en Amaretto-älskare som mig är det helt naturligt att genast kasta sig över de flesta recept som innehåller den fantastiska Mandellikören.
Lavendelskorpor med Amaretto
både luktar och smakar himmelskt
Lavendelskorpor med Amaretto
ca 50 stycken
200 gram hackade sötmandel
100 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
1/2 dl Lavendelsocker*)
2 msk Amaretto åtminstone
3 äggnästan 
4 dl mandelmjöl 
2 dl pyssliumhusks
drygt 1 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor
eftersom mandeln ska skållas
är det bra att ta lite extra
Grovhacka mandeln och rör ihop smör, socker och Ameretto. Vispa ägg luftigt och rör sedan ner dem med. Blanda mjöl och bakpulver med nöthacket och lavendelblommor och Lavendelsockret*) för sig. 
 Knåda degen ordentligt så att allt blandas väl och forma 3-4 smala och tillplattade längder på en bakplåt.



Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter. Ta ut skorporna och skär sneda, ca 3 cm breda snittar. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt och låt torka i ca 20 minuter, gärna på varmluftsläge, i 75 grader mitt i ugnen.

*)Lavendelsocker

3 dl socker/sötningsmedel

1 msk mortlade torkade lavendelblommor
Mortla lavendeln med 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda så ihop med allt socker väl. Häll upp i ren och lufttät burk. Lavendelsockret håller i ca 1 år och smaken börjar avta efter 6 månader. Använd till bakverk, drycker eller som kakdekoration

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar