SIDOR

lördag 5 mars 2011

Lycka i kinesisk politik

I Kina tar man lycka på allvar. Läser i dagens DN att huvudtemat när den tolfte femårsplanen diskuteras under folkkongressen, som startar i dag, är att Kinesiska tjänstemän på alla nivåer först och främst  ska se till att göra folk lyckligare!
Tänk om den uppmaningen skulle gå ut till politiker och offentligt anställda i vårt avlånga land.Vad skulle det göra med försäkringskassans och arbetsförmedlingens bemötande av folk t ex? För att nu inte nämna vad våra folkvalda skulle tvingas ta nya beslut om för att uppfylla det målet...
Kinesisk lyckokatt

Kinas ledning inser att ekonomin inte längre kommer att växa lika snabbt som under de senaste tjugo åren. Därför ska nu invånarnas glädje, lycka och känsla av välbefinnande ha högsta prioritet. Uppropet kommer  tydligen från olika håll  men premiärministern Wen Jiabao säger:

– Vi ska förändra kriterierna för hur vi utvärderar. Den främsta måttstocken för bedömning av  våra tjänstemäns prestationsförmåga blir huruvida folk känner sig glada och nöjda, inte hur många projekt med skyskrapor de varit inblandade i.
Det låter ju så sunt att jag knappt tror att det är sant, men så har ju kineserna alltid varit före oss i västvärlden! Bortsett, naturligtvis från deras tankar om likhet inför lagen, jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati, förstås.

Redan folkrepublikens förste ordförande Mao Zedong påstods tydligen arbeta "i sitt anletes svett för att ge medborgarna en känsla av välbefinnande". Mer än fyra decennier senare dammar Kommunistpartiet av begreppet ”xingfu”. Lycka verkar bli det nya ledordet för kinesiska politiker, som under många år vant sig vid att lyssna till partiordföranden Hu Jintaos favoritstrof: harmoniskt samhälle.
När jag läser om att Folkets Dagblad, den dagliga tidningen som står  partiledningen nära, rapporterar att det ska ske "genom att medborgarnas plånböcker blir tjockare" blir jag dock frågande. Är det möjligen ,som i Indien, så att lycka och rikedom likställs med varann i Kina?  I så fall är inte nyheten lika god, för i det fallet ligger vi ju i Sverige långt före, även om premiärminister Wen vid några tillfällen har talat om behovet av politiska förändringar och universella värden i Kina. Hans motståndare i partitoppen kallar dock dessa "värden" något som västvärlden försöker tvinga på Kina.
Kinesiskt träsmide för lycka, som far köpte i
Kina. Tyvärr inte till mig, men jag kan
njuta av den när jag hälsar på.

2 kommentarer:

  1. Berit Windelhed wrote:
    Gillar din blogg skarpt! Samma åsikter/intressen i mångt och mycke....
    Saturday at 9:27pm

    SvaraRadera
  2. Tack snälla Berit; verkligen roligt att "höra"!
    Saturday at 9:31pm

    SvaraRadera