riktig risgrynsgröt med kanelstång i! |
0,2g Saffran
| |||
1,6 msk Strösocker
| |||
¼ Vaniljstång
| |||
1,6 msk Råsocker
| |||
0,4 dl Sötmandel
| |||
Salt
|
Tillred risgrynsgröt enligt separat recept och låt svalna. Skålla mandeln i kokande vatten någon minut. Ta ur den och skölj i kallt vatten, låt svalna. Kläm bort skalet genom att pressa mandeln mellan fingrarna. Blanda kall gröt, saffran, socker och urskrapade vaniljfrön. Jag använde dock Muscavadosocker istället för vanligt socker. Lägg gröten i (ugnsfasta) portionsformar. Strö över råsocker och karamellisera (bränn) med en liten brännare. (Eftersom jag inte har någon brännare ställde jag in det i 225 grader på gratinering i ugnen i 10 minuter.) Rosta mandlarna i en torr och varm stekpanna. Vänd dem i salt. Grovhacka mandlarna och garnera gröten med hacket.
Karamelliserad saffransgröt bild lånad från http://www.menyse.com/ |
Älskar ”Meny” i P1. I och för sig så tycker jag att den kanalen går från klarhet till klarhet över huvud taget. Går det att frysa risgrynsgröt? Kommer ihåg att jag provat någon gång, men när jag tog fram den blev den alldeles vattnig har jag för mig ... Kanske gjorde jag något fel.
SvaraRaderaSjälv är jag Karin Fransson-fantast och sknar henne verkligen nu när Meny sänds från Göteborg.
SvaraRaderaJag har inte haft några problem med upptinad risgrönsgröt, men då låter jag i o f s den alltid tina lånsamt. Kanske du försökte tina i micro eller så? Testa långsamt i kylen nästa gång så ska du se att den blir bra. Lycka till!
/*