En enda stor fjällrödingsfile och överblivet ris gav upphov till denna kalasrätt denna vanliga onsdag.
Halstrad röding med citrusrisotto och buljong
4 portioner
Banka sönder/finhacka
1 citrongrässtjälk
och grovhacka
1 dm purjolök
1 näve ramslök , finhackad
o fräs i
1 msk olivolja
i en panna. Tillsätt citrongräs,
1 dl färskpressad citronjuice
2 dl fisk- o kycklingbuljong
2 limeblad/ eko citronzest
Smaka av med
salt peppar, nymalen
och låt sjuda på låg värme i c:a 20 min. (Sila buljongen o) koka ihop den tills c:a hälften återstår. Skala, finhacka och Fräs
1 schalottenlök,
1,5 dl färdigt ris i
2 msk olivolja
i en tjockbottnad kastrull cirka 3 min. Tillsätt
2 dl kyckling- o fiskbuljong
o låt koka upp. Tillsätt
1 eko limefrukt, skal och fruktkött
1 eko citron, skalet
1 msk smör
2 msk parmesanost, riven
salt peppar, nymalen Rör om. Sänk värmen o lägg på lock. Låt stå en stund o smaka av med
salt peppar, nymalen
Bryn
4 rödingfiléer (à 150 g) i
1 msk smör
2 msk olivolja
på hög värme i stekpanna, enbart på skinnsidan i c:a 6 min. Lägg i lite purjo o ramslök i pannan för smakens skull. Rör ihop
3 msk dijonsenap
1 msk honung, helst flytande
Fördela senap- o honungsblandn på fisken. Lägg upp risotto i en djup skål o lägg fiskbitarna ovanpå. Häll buljongen över o servera.